Helikon, Concordia: dalvarázs a bazilikában

Két kórus, nyolcvankét hang, harmónia és gyönyörű hangzás a különleges akusztikájú keszthelyi Karmelita bazilikában. Röviden így lehet összefoglalni a keszthelyi Helikon Kórus és a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyüttes közös adventi koncertjét, amelyet vastapssal jutalmazott a meghatott közönség.

Varga Lívia

Az idén 25 éves zalai és a 152 esztendeje alapított vasi kórus a szombat esti szentmise után, hét órára várta az érdeklődőket a bazilikába. Kodály közösen előadott Adventi éneke így még azokat is a padokhoz szögezte, akik egyébként a mise után távozni készültek – volna.

A közös kezdet után a házigazda Helikon Kórus műsorával folytatódott a program: Liszt, Adam, Praetorius és Rossini művei mellett karácsonyi énekek és spirituálék is felcsendültek. A vendég kórus Halmos László Jubilate Deo című alkotásával vette át a hangot, majd többek közt Mozart, Bruckner és Cesar Frank világába vitte hallgatóságát. Pável atya köszöntő szavai után pedig ismét közös dal: Liszt Ave Mariája és Bárdos Lajos Istené az áldás című kánonja csendült fel. Előbbi a vasi karvezető dr. Schrott Géza, utóbbi a zalai karnagy, Kendeh Gusztávné vezényletével.

A két kórus kapcsolata a régmúltba nyúlik vissza, legutóbb Kőszegen, virágvasárnap léptek fel közösen, meséli Kendeh Gusztávné, hozzátéve: kórusa napjai mostanság nagyon elfoglaltak, egy hete Bécsben, a Rathausban, az Internationales Adventsingen hangversenysorozat keretében léptek fel, s a nagy sikerre tekintettel 2012 adventjére is meghívást kaptak.

Vasárnap a zalaszentmihályi közönséget szórakoztatták, szombaton pedig hagyományos karácsonyi hangversenyüket mutatják be a Festetics kastély tükörtermében, amit két nappal később egy hévízi fellépés követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!