Vigyázz, csúszik! - Baleset a jeges úton (frissítve)

A 76-os főúton a megyeszékhely felé Zalacsány után a napokban többször is szinte tükörjégen közlekedhettünk, az erdővel szegélyezett részeken minden átmenet nélkül csúszott ki a „lábunk alól a talaj”, s csak óvatos araszolással tudtuk átküzdeni magunkat a szakaszon. De mit tehetünk az óvatosságon kívül egy ilyen helyzetben?

Balog Eszter


Az elmúlt napok hideg, párás időjárása nagyban nehezítette a közlekedést, a 0 alatti hőmérséklet sok helyen csúszóssá változtatta a burkolatot. Mint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél megtudtuk, a november 10-vel kezdődött téli időszakban már mintegy 20 tonna sót használtak el, s alap készültségi szinten folyamatosan dolgoznak. Munkájukat az autósok is segíthetik azzal, hogy a nap 24 órájában hívható 36-92-819-530-os diszpécserszolgálati számon bejelentik a csúszásveszélyt.  A bejelentésnél fontos, hogy pontos információt adjuk a helyzetről. Mint a Közútnál mondják, a rutinosabb, főleg a hivatásos sofőrök - pl. a buszvezetők, kenyérszállítók - reálisabb képet tudnak festeni, s állandó, megbízható forrásnak számítanak. Bejelentéseik nyomán az elmúlt napokban is többször vonultak a Közút munkatársai, hogy lesózzák a burkolatot. A minap például Dobronhegyen, lakossági bejelentés alapján hárítottak el csúszásveszélyt. 

Mindemellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Arra  is felhívják a figyelmet, hogy a téli útviszonyok körültekintő közlekedési magatartást igényelnek.
Valószínűeg nem vette ezt számításba az az autós, aki szerdán balesetet szenvedett a jeges úton. A rendőrség közlése szerint vélhetően nem az időjárási és útviszonyoknak, továbbá nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg járműve sebességét egy Zalaszántó irányából Bazsi felé közlekedő sofőr.
A toyotás elveszítette uralmát járműve fölött, a jeges úttesten áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd egy fának ütközött.
A személygépkocsi ezután tovább sodródott és a bal oldali vízelvezető árokban oldalára dőlve állt meg.

A baleset következtében a személygépkocsi vezetője nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Az aktuális útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a diszpécserszolgálaton kívül a  www.kozut.hu oldalon is tájékozódhatnak, de portálunkon is várjuk olvasóink jelzéseit, valamint fotóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!