Szökik a víz

A nagyarányú hálózati veszteség további csökkentése érdekében átvizsgálja az Aquazala Kft. a vízvezetékrendszert Zalalövőn.

Szabó Judit


 A napokban a Petőfi utcában dolgoztak a cég munkatársai.

A víziközműrendszert üzemeltető vállalkozás a szegedi vízműtől bérelt műszerekkel vizsgálja meg az ivóvízhálózatot, a csongrádi megyeszékhelyről érkezett szakemberek segítségével. A műszerekkel azokat a zajokat szűrik ki, amelyek szivárgásra vagy csőtörésre utalnak, így a burkolat felbontása nélkül felderíthetik a hibákat, az apróbbak kivételével.

A minap a Petőfi utcában végeztek méréseket, s fel is fedeztek szivárgást az egyik bekötésnél. Ezért felbontották az utat, s elkezdték a javítást.

Takács Balázs vezető diszpécser lapunknak elmondta: a város egész területét át akarják vizsgálni.

- Korábban nyomásméréseket végeztünk éjszakánként, így körül tudtuk határolni azokat a területeket, ahol probléma van a vezetékekkel. A most alkalmazott módszerrel már pontosan meg tudjuk jelölni, hol a hiba - érzékeltette a különbséget, s elmondta: amikor megkezdték a szolgáltatási tevékenységet Zalalövőn, 60 százalék körüli volt a hálózati veszteség, vagyis a kutakból kitermelt ivóvíz több mint fele eltűnt, elfolyt valahol. Közrejátszhatott azonban a vízórák pontatlansága is abban, hogy ilyen nagy volt a különbség a kitermelt és fogyasztók által megfizetett vízmennyiség között.

Takács Balázs úgy nyilatkozott: mára jelentősen, körülbelül 35 százalékra sikerült csökkenteni a hálózati veszteséget az elmúlt években lebonyolított óracserékkel és a csőtörések egy részének kijavításával, de még van teendő.

-  Húsz százalék körülire szeretnénk leszorítani a hálózati veszteség arányát. Ehhez folyamatos mérések szükségesek, és rendbe kell tenni a vezetékrendszert - mutatott rá a vezető diszpécser.

Nem lesz egyszerű feladat, a vízvezeték-hálózat ugyanis öreg és elavult. A gerincvezetékek azbesztcementből készültek négy-öt évtizede, a bekötések pedig fémből, ezért könnyen törnek. A nagy kamionforgalom okozta rezgés is károkat okoz a rendszerben.

A hibák felderítése után az Aquazala az önkormányzattal egyezteti a javításokat és a munkák finanszírozását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!