Szócska: 2012-től jön az e-recept

Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet a kormány szerdai döntései alapján - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és az év végéig megszülető rendeletek elfogadása után mintegy kétmilliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését - közölte az államtitkár, aki hozzátette azt is, hogy a praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi, mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

Szócska Miklós elmondta: miután az elmúlt években nem volt fizetőképes kereslet a háziorvosi praxisra, az egy-két milliótól tízmillió forintig megszabott árakon nehezen, vagy időnként el sem keltek a praxisok, és "visszaszálltak" az önkormányzatra. Ezzel párhuzamosan pedig elöregedett a háziorvosi kar. Ennek a folyamatnak szeretne gátat szabni a kormány a praxiskezelő létrehozásával, amely visszaadja a praxisok értékét.

Az államtitkár szerint 8-10 milliós árat lehet majd szabni a háziorvosi praxisokért, amelyeket a praxiskezelő központ által nyújtandó hosszú lejáratú, kamatmentes hitelek segítségével vásárolhatnak meg a fiatal orvosok.

Ezen túlmenően a kormánydöntések alapján megtörténik a területi egészségügyi ellátási kötelezettségek társadalmi szükségleteknek megfelelő szabályozása, annak érdekében, hogy "egyértelmű legyen, ki, hol, hogyan jut ellátáshoz" - mondta Szócska Miklós.

A betegjogok megerősítése érdekében törvényi felhatalmazás születhet arra, hogy létrejöjjön a nemzeti betegfórum, a gyógyszerfelhasználásban pedig igyekeznek érvényesíteni az egyéni felelősséget. Kedvezményt kap az, aki együttműködik az orvossal - mondta az egészségügyi államtitkár, kiemelve az egyéni felelősségvállalás fontosságát. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ezzel kapcsolatos ösztönzőktől nem lehet egyik napról a másikra bekövetkező változásokat várni.

A tervezett jogszabályok támogatást nyújtanának majd a kisforgalmú patikáknak ahhoz, hogy fennmaradhassanak.

Szócska Miklós államtitkár bejelentette azt is, hogy jövőre bevezetik az elektronikus (e)-receptet. "Forradalom az alapellátásban" - így összegezte Szócska Miklós a szerdai kormányülés egészségügyi tárgyú döntéseit.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón megjegyezte: az intézkedések célja többi között az, hogy a gyógyszerfelhasználás tudatos legyen, a gyógyszerkassza pedig 2012-ben is fenntartható.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt évtizedben 100 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ennek következménye a várólisták növekedése, és az, hogy egyre nagyobb számban hagyják el a pályát orvosok, ápolók. Giró-Szász András kiemelte, hogy a kormány a feszült európai társadalmi-gazdasági helyzet ellenére továbbra is fontosnak tartja az egészségügynek a XXI. századi kihívásokhoz igazodó átalakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!