Német neonáci gyilkosságsorozat: újabb leleplezések

Újabb hullámokat kavar Németországban az elmúlt hét végén feltárt, legkevesebb 10 áldozatot követelő neonáci gyilkosságsorozat.

MTI

A döntően külföldiek ellen elkövetett, idegengyűlölet által vezérelt merényletekről, illetve a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező terrorcsoportról kedden új leleplezések láttak napvilágot, és mind több a kérdőjel a hatóságok, elsősorban a belső elhárítás funkcióját ellátó alkotmányvédelmi hivatal tevékenységével kapcsolatban.
   
A karlsruhei szövetségi ügyészség bejelentése szerint a Türingia tartományból származó három feltételezett merénylőt - akik közül két férfi november elején öngyilkosságot követett el - nemcsak a nyolc török és egy görög kisvállalkozó, valamint egy fiatal német rendőrnő meggyilkolásával gyanúsítják, hanem ugyancsak külföldiek ellen irányuló és számos sebesültet követelő robbantásos merényletekkel és gyújtogatásokkal, valamint bankok elleni támadásokkal is. A merényleteket 2000 és 2007 között követték el különböző német városokban, de általános megdöbbenésre minderre hivatalosan csak a múlt hét végén derült fény. A hatóságok akkor ugyanis őrizetbe vettek egy 37 éves hannoveri férfit, aki a feltételezések szerint a gyilkosok cinkosa volt, és lakásán különböző leleplező dokumentumokra és egy DVD-re bukkantak, amelyen a Der Spiegel beszámolója szerint a merénylők saját bűncselekményeiket magasztalták. Előzőleg pedig egy kiégett zwickaui házban rábukkantak arra a Svájcból származó, cseh gyártmányú fegyverre, amellyel az áldozatokat agyonlőtték.
   
A nyomozás több szálon folyik, a "türingiai trió" életben lévő harmadik, egyetlen női tagja, valamint a feltételezett hannoveri bűntárs vizsgálati fogságban van. A merényletsorozattal a Bundestag illetékes bizottsága is foglalkozik, és mindenekelőtt azt igyekszik feltárni: miként fordulhatott elő, hogy a neonáci csoport éveken keresztül szinte akadálytalanul gyilkolhatott.
   
Az újságok és pártállástól függetlenül a politikusok is bírálják a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt, valamint a tartományi hivatalokat, amiért nem léptek fel kellő határozottsággal a szélsőjobboldallal szemben. Különösen a türingiai, valamint a hesseni tartományi hivatalt gyanúsítják súlyos mulasztásokkal. Az előbbi állítólag már 1998-ban felfigyelt a szóban forgó neonáci csoportra, de semmit nem tett ellene. A Frankfurter Allgemeine Zeitung belbiztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a hesseni alkotmányvédelmi hivatal egyik alkalmazottja a helyszínen tartózkodott akkor, amikor a merénylők 2006-ban Kasselben egy török kisvállalkozót lemészároltak. Köztudomású, hogy az alkotmányvédelem szélsőjobboldali körökben is számos beépített emberrel rendelkezik, szerepe azonban a történtek fényében mindenképp tisztázásra szorul.
   
Vezető német politikusok - Angela Merkel kancellárral és Hans-Peter Friedrich belügyminiszterrel az élen - most a szélsőjobboldali terrorizmus új dimenziójáról és a szélsőjobboldal rendkívüli veszélyéről beszélnek. Ugyanakkor számos vád hangzik el velük szemben is s ezek szerint mindeddig elsősorban az iszlám terrorizmusra, valamint a szélsőbaloldalra összpontosítottak, és lebecsülték a szélsőjobboldali fenyegetettséget. Maga Merkel kancellár több nyilatkozatban hangsúlyozta: szégyen Németországra nézve, hogy mindez megtörténhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!