Magyar szálak a német neonáci halálbrigád kapcsán?

Egy vasárnapi német lap értesülése szerint régebben a többi között Magyarországon is tartózkodtak azok a neonáci terroristák, akiket legkevesebb tíz, idegengyűlölet által vezérelt gyilkosság elkövetésével vádolnak.

MTI

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnap címoldalas tudósításában német nyomozói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező, újfasiszta terrorcsoport két férfi tagja 1998 szeptemberében Budapesten, 2000 augusztusában pedig Bulgáriában tartózkodott. Onnan pedig állítólag Dél-Afrikába készültek. 
   A hatóságok mindennek alapján lehetségesnek tartják, hogy neonáci csoport tagjai Magyarországon, Bulgáriában és Dél-Afrikában "lőgyakorlatokat" végeztek - írta a lap. Értesülését azonban semmilyen más forrásból nem erősítették meg.
   
Németországban a közelmúltban derült fény arra, hogy a háromtagú szélsőjobboldali terrorcsoport 2000 és 2007 között különböző német városokban nyolc török és egy görög kisvállalkozót, valamint egy német rendőrnőt gyilkolt meg. A gyilkosságsorozat hosszú időn át felderítetlen maradt.
  
 Az ügy hatalmas megrázkódtatást okozott Németországban, ahol hasonló, külföldiek ellen irányuló bűncselekmény-sorozat a második világháború után még nem fordult elő. A Türingia tartományból származó terrorcsoportot a gyilkosságok mellett számos sebesültet követelő robbantásos merényletekkel, gyújtogatásokkal, valamint bankok ellen elkövetett brutális támadásokkal vádolják. A csoport két férfi tagja, Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos a hatóságok feltételezése szerint öngyilkosságot követett el, holttestükre ugyanis november elején Zwickauban egy kiégett lakókocsiban bukkantak rá. Harmadik társuk, egy 36 éves nő vizsgálati fogságban van, és két további feltételezett cinkost is őrizetbe vettek.
   
Időközben bebizonyosodott az is, hogy  a hatóságok - mindenekelőtt a belső elhárítás funkcióit ellátó alkotmányvédelmi hivatal, valamint a rendőrség - a szálak felgöngyölítésében durva mulasztásokat követett el. Gyakorlatilag ennek következtében fordulhatott elő, hogy a neonáci halálbrigád éveken keresztül szabadon gyilkolhatott. A csoportra ugyanis különböző bűncselekmények kapcsán állítólag már 1998-ban felfigyeltek, azután azonban a későbbi gyilkosok mégis eltűnhettek.
   
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung az állítólagos külföldi nyomok kapcsán Magyarország, Bulgária és Dél-Afrika mellett Csehországot is említette. Az már korábbról ismertté vált, hogy a gyilkosságok többségét egy Svájcból származó, de Csehországban gyártott fegyverrel követték el. Ezzel összefüggésben a konzervatív újság azt hangoztatta, hogy "a kelet-európai - például cseh, magyar és bolgár -  kapcsolatok akkoriban nagy szerepet játszottak a német neonácik számára".  Ezekben az országokban ugyanis "az üldözési nyomás" csekély volt, mert "hiányoztak a megfelelő törvények, vagy pedig a rendőrség a szélsőjobboldalt kevéssé figyelte" - írta a lap, amely a tudósításban az említett kapcsolatokkal összefüggésben a Vér és Becsület elnevezésű, Nagy-Britanniából kiindult neonáci hálózatra utalt. A lap a szövetségi bűnügyi hivatal, valamint a türingiai helyi hivatal nyomozóira hivatkozva közölte azt a feltételezést, amely szerint a későbbi  német újfasiszta  gyilkosok Kelet-Európában készülhettek fel véres bűncselekményeikre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!