Jubiláló horvátok

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni szombaton a tótszentmártoni faluházban, ahol a helyi kulturális egyesület horvát tánccal, zenével és énekkel ünnepelte 15. születésnapját.

Benedek Bálint


A horvát kultúrával és népszokásokkal foglalkozó egyesület 1996-ban hiánypótló jelleggel alakult meg, hisz a környékről még hiányoztak a hagyományőrző programok. Az alapításkor a negyvenfős baráti társaság nem tétlenkedett, ugyanis létrehozta a tamburazenekart, vegyes kórust valamint még néptáncosok is csatlakoztak hozzájuk.

- A kezdeti nehézségeket a lelkes, összetartó társaság kiválóan kezelte és ez a képesség 15 év elteltével is működik- mondta Gyuricz József, aki szinte a kezdetektől vezeti a kulturális egyesületet. - Az idő múlásával a társaság kibővült, így mostanra a duplájára nőtt a taglétszámunk. Ráadásul szerencsénk van, hiszen a nagyszülőkön kívül a fiatalok önként csatlakoztak hozzánk.

Gyuricz József hozzátette: ebből is látszik, hogy a horvát népszokások minden generációnak fontosak, s ezek őrzése mosolyt csal a közönség arcára is. A szombati születésnap alkalmából rendezett színes kavalkádban a legkisebbek néptáncbemutatója mellett a felnőttek, sőt a vegyeskórus és a tamburások is a közönség elé léptek. Az egész estét betöltő műsort követően a kulturális egyesület tortával kínálta meg az ünneplőket. 

- Az apró, horvát település életének szerves része a kulturális egyesület, mely messzire repíti a jó hírünket - fogalmazott Czapári Márton polgármester. - Büszkék vagyunk, hogy nemcsak a muraközi területen népszerűek, hanem távolabbra is eljutottak. Az érdemeik között szerepel, hogy nyolc éve Magyarország legjobb horvát falui között is szerepel Tótszentmárton.

A karácsonyi koncertre is készülnek

A tótszentmártoni kulturális egyesület népszerűségét mutatja, hogy az év végéig minden hétvégéjük foglalt. December 4- én egy kanizsai kórustalálkozón vesznek részt, 10-én Szepetneken pedig a Mura menti horvátok kórusai randevúznak. Ezután a horvátországi Senkovecben lépnek fel, majd december 18-án hazai közönség előtt a hagyományos karácsonyi koncertjüket tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!