A szíriai erőszakhullám legvéresebb napja

Több mint hetven embert öltek meg hétfőn a szíriai erőszakhullámban, így ez a nap volt az egyik legvéresebb a rendszerellenes felkelés eddigi hét hónapjában - közölte kedden egy szíriai emberjogi szervezet. Törökország-párti tüntetés volt hétfő este egy vidéki városban és Jordánia-ellenes Damaszkuszban.

MTI

A biztonsági erők 27 civilt öltek meg, valamint katonák és feltehetőleg dezertőrök összecsapásaiban meghalt 34 katona és 12 fegyveres. Megsebesült további mintegy hatvan ember, akik közül többen életveszélyes állapotban vannak. A legtöbb áldozat a déli Deraa tartományban halt meg, ahonnan a tüntetéshullám kiindult március 15-én - adta hírül közleményében az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, amelynek székhelye Nagy-Britanniában van. Ezeket az adatokat más forrás nem erősítette meg.
   
Szíriában a közelmúltban érezhetően nőtt az erőszakhullám, mert a tüntetők közül többen fegyvert fogtak, hogy megvédjék magukat. Ezenkívül a rendfenntartó erőkből sokan dezertáltak, és fegyverükkel szintén felveszik a harcot a rendszerhez hű katonákkal, rendőrökkel.
   
Több százan tüntettek hétfő este az északi Aleppó városban Törökország mellett, amely üdvözölte, hogy az Arab Liga szombaton  Szíria tagságának felfüggesztésére szavazott  - jelentette az NTV török televízió. "Köszönjük a török kormány  és az arab vezetők kiállását!" - kiabálták a tüntetők.
   
Ankara álláspontja miatt az ország szíriai konzulátusait - köztük az aleppóit is - támadások érték vasárnap a rendszerhez hű erők részéről. A külképviseleteken dolgozó diplomaták és a személyzetnek azon tagjai, akiknek jelenléte nem volt feltétlenül szükséges, hazautaztak Törökországba.
   
Valíd Moallem szíriai külügyminiszter hétfőn bocsánatot kért   az Arab Ligában Szíria felfüggesztésére szavazó államoktól, valamint Törökországtól a külképviseleteiket ért támadás miatt. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter Moallem szabadkozásai ellenére  hétfőn leszögezte, hogy országa nagyon komolyan veszi a szíriai külképviseletei elleni támadásokat, és hivatalos bocsánatkérésre vár. A miniszter országa nevében ismét lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt.
   
Noha Törökország szoros gazdasági és politikai kapcsolatokat ápol Szíriával, mindig hevesen elítélte a szíriai tüntetések vérbe fojtását, és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő bejelentette, hogy Ankara felfüggeszti kapcsolatait a damaszkuszi rendszerrel.      
   
Körülbelül száz ember tüntetett viszont Jordánia ellen hétfő este Damaszkuszban amiatt, hogy II. Abdalláh király a BBC brit közszolgálati televíziónak adott exkluzív interjúban lemondásra szólította fel a szíriai elnököt, az arab vezetők közül elsőként.
   
Jordánia damaszkuszi nagykövete több jordániai lapnak is nyilatkozva elmondta, hogy a tüntetők közül többeknek sikerült bejutniuk a nagykövetség külső udvarára, majd leszakították és elvitték onnét a jordániai zászlót. A nagykövet szerint a szíriai biztonsági erők nem akadályozták meg a behatolást, noha a nemzetközi egyezményekből fakadóan ez kötelességük lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!