Csigafesztivál Zalaszentgróton: eljött a francia nagykövet is

Csiga minden mennyiségben és minőségben. Talán e mondattal lehet leginkább kifejezni a szombati zalaszentgróti csigafesztivál lényegét. Tény: érdeklődőből is rengeteg volt.

Sámel József

Első alkalommal, s természetesen hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a nemzetközi programot a Templom téren a városban 1992 óta működő, csigafeldolgozással foglalkozó Imofi Kft. A fesztivált Baracskai József polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a magyar gasztronómiában szerény szerepet tölt be a csiga, ám biztos, hogy a programnak köszönhetően ez a helyzet némiképp változik a térségben. A program házigazdája, a cég vezetője, William Chapron ezt megerősítette köszöntőjében, majd átadta a szót Magyarország francia nagykövetének. René Roudaut elismeréssel szólt a városról, s a helyi pálinkákról, majd úgy fogalmazott: a csiga a magyar-francia diplomácia egyik jeles szimbólumává vált a rendezvény kapcsán. Reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatok tovább erősödnek majd a jövőben.

A fesztivál rengeteg érdeklődőt vonzott, igaz, a programkínálat is nagyon széles és érdekes volt. Az ínyencek megkóstolhatták a csigából hazai és külföldi mesterszakácsok által készített különlegességeket, s részt vehettek a vicces versenyszámokban, mint például a csigafuttatásban, és csigaevő versenyben. Mindemellett kulturális programokban sem volt hiány, koncertek, bemutatók hosszú sora várta a vendégeket.

OLDALTÖRÉS: A francia piac tizedét uralja a zalaszentgróti éticsiga-feldolgozó

A francia piac tizedét uralja a zalaszentgróti éticsiga-feldolgozó

A francia piac tizedét uralja a zalaszentgróti éticsiga-feldolgozó

A francia piac tizedét uralja a zalaszentgróti éticsiga-feldolgozó

Luxuséttermeket és nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft., amely a magyar piacon is szeretne megjelenni - mondta a társaság műszaki vezetője szombaton az MTI-nek.

Főző Róbert, a Zalaszentgróton először rendezett csigafesztivál apropóján beszélt arról, hogy 1991 óta  működik a száz százalékig francia tulajdonú cég az észak-zalai városban. Évente mintegy ezer tonna, nagyrészt Magyarországon gyűjtött éticsigát, továbbá több száz tonna, Chiléből félkész termékként behozott óceáni feketekagylót dolgoznak fel.
   
Az évente több mint ezer tonna készárut szinte kizárólag Franciaországba szállítják, ahol - az utóbbi tíz év folyamatos emelkedésének köszönhetően - az éticsigapiacnak már mintegy 10-12 százalékát uralják. Exkluzív termékeik vásárlói a nívósabb vendéglátóhelyek, luxuséttermek, de a Metro francia áruházaiban is megtalálhatóak a Magyarországról érkező csiga- és kagylókészítmények.
   
Az IMOFI 140 dolgozót alkalmaz, de a tavasszal kezdődő szezon alatt több mint 300-ra emelkedik a foglalkoztatottak száma. A cég Zalaszentgrót legnagyobb munkaadója, évi 2 milliárd forintos árbevételével pedig a város második legjelentősebb gazdasági vállalkozása.
   
Főző Róbert kifejtette: a szinte kizárólag a Dunántúlon élő éticsigafajta gyűjtési ideje április 15-től június 15-ig tart, a gyűjtők a természetben kizárólag a 25 milliméternél nagyobb átmérőjű csigákat szedhetik össze, amelyek a felvásárlókon keresztül érkeznek Zalába. Az éticsigát az üzemben párolják, fűszerezik és visszatöltik megtisztított házába.
   
A felvásárlási és feldolgozási időszak április közepétől augusztus közepéig tart, majd augusztusban indulnak el és december közepéig viszik kamionokkal a készárut Franciaországba.
   
A műszaki vezető hozzátette: évente több ezer embernek ad némi bevételt Magyarországon a csigagyűjtés, az aktuális mennyiséget azonban nagyban befolyásolja az időjárás. Száraz, esőmentes időben nehezebben gyűjthető csiga, ezért az ára a mennyiségtől is függ. A felvásárlók általában kilogrammonként 60 és 120 forint között fizetnek, idén 80 forintról indult az ár, de a száraz időszak miatt ez 90-re emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!