Újból perli a város jegyzőjét egy keszthelyi civil szervezet

A Legfelsőbb Bíróság (LB) hatályon kívül helyezte a keszthelyi jegyző ellen korábban közérdekű adattal való visszaélés kapcsán hozott elmarasztaló ítéleteket, de az ügyben pótmagánvádlóként szereplő keszthelyi Helikoni Patrióták Egyesülete (HPE) az Alkotmánybíróságnál és Strasbourgban is folytatja a pereskedést, ugyanakkor rágalmazás miatt is új eljárást kezdeményezett.

MTI

Mózner Géza, az egyesület elnöke hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az ügy kapcsán még augusztus 9-én a keszthelyi önkormányzat által kiadott közlemény szerinte részben nem felel meg a valóságnak.
   
Akkor az önkormányzat arról adott hírt, hogy az LB hatályon kívül helyezte a Markó Péter, Keszthely jegyzője ellen közérdekű adatokkal való visszaélés miatt indított perben született elmarasztaló ítéleteket, egyben kötelezte a vádló Mózner Gézát, a Helikoni Patrióták Egyesület elnökét a bűnügyi költségek megfizetésére.
   
Az egyesület vezetője azért tett feljelentést korábban, mert a keszthelyi Városi Kórház 2008. évi belső ellenőri jelentését mint közérdekű adatot szerinte késve bocsátotta rendelkezésükre a város polgármesteri hivatala.
   
A HPE elnöke a közlemény kapcsán hétfőn elmondta: nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt magánszemélyként büntetőeljárást kezdeményezett a jegyző ellen, mert az LB ítélete nem őt, mint egyesületi elnököt kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére. A pótmagánvádas ügyben a HPE volt a vádló, de az LB végzése ellentmondásos, mert az első oldalon a pótmagánvádlóra terheli a költségek megfizetését, az indoklás utolsó oldalán viszont az áll, hogy az állam viseli a bűnügyi költségeket.
   
Mózner Géza elmondta: a keszthelyi önkormányzat honlapján teljes terjedelmében elérhető a végzés és az indoklás.
   
A 13 oldalas ítéletben az áll: a keszthelyi jegyző ellen a Zalaegerszegi Városi Bíróság és a Zala Megyei Bíróság ugyan elmarasztaló ítéleteket hozott, de az LB szerint ebben az esetben az egyesület nem lehetett pótmagánvádló. Ebből következően "a vád (alaki feltételek hiánya miatt) nem törvényes, a bíróság pedig törvényes vád hiányában járt el".
   
Az indoklás arra is kitér, hogy az ügyben eljárási szabálysértés is megvalósult, ezért az LB a jegyző védőjének indítványa ellenére a felülvizsgálatot már nem is végezhette el.
   
A HPE elnöke hozzátette: az egyesületük szerint a végzés alkotmányellenes és téves abban, hogy a szervezet nem lehet pótmagánvádló az ügyben. Az egyesület ezért a közelmúltban az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult jogorvoslatért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!