Szenzáció Muraszemenyén: 12 méteres babot gondoz az idős házaspár

Mintha a magyar népmese-világ egyik legendás tartozéka elevenedne meg a Muraszemenyén élő Süle János portáján, a 87. életévében járó férfi és felesége 12 méter magasra nőtt babot, valamint számos egyéb érdekességet gondoz még konyhakertjében. A házaspár a mai napig rengeteget dolgozik, piacról, boltból egyáltalán nem vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt.

Gyuricza Ferenc

Süléék roppant büszkék arra, hogy idős koruk ellenére teljesen el tudják látni önmagukat. A 87. életévében járó férfi és a 80 esztendős felesége, Anna napjának jelentős részét tölti a családi ház mögötti kertben. Paradicsommal, paprikával, hagymával, krumplival, brokkolival és karfiollal teli, szépen gondozott ágyások között sétálunk, miközben az igazi szenzáció, a 12 méter magasra megnőtt paszuly felé igyekszünk.

- Rengeteget kellett öntözni, hogy ilyen magasra megnőjön a bab – mondja a férfi. – Emellett óvtam a viharoktól, hiszen félő volt, hogy az erős szél kidönti a támasztó karókat.

Süle János hozzátette, miután a bab egynyári növény, ezért minden tavasszal újra kell telepítenie. Évről évre sikerült vele egyre nagyobb magasságot elérni, ehhez azonban rengeteg támasztékot, botot, karót kellett felhasználnia, de madzaggal minden oldalról meg is kellett erősíteni. A 12 méteres növény legnagyobb ellensége ugyanis a viharos szél. Az idős férfi elmondása szerint néhány nappal ezelőtt Lovászi irányából csapott le egy hatalmas vihar, a környéken még a fákat is alaposan megcibálta, ám a bab kitartott. Igaz, a kert hátsó részében található fék egy kicsit lefékezik a szél erejét, ám így is féltette az időjárás viszontagságaitól a nem mindennapos növényt.

- Az égig érő bab alapját egy 5 méter széles ültetvény adja – folytatta a nyugdíjas férfi. – A karókat és madzagokat úgy raktam egymás mellé, hogy egy-egy szálat bármikor le tudjak bontani, ha babot akarok szedni. Mert nemcsak a magassága miatt érdekes, hanem a termése is gazdag. Rengeteg hüvely nőtt rajta, melyekben 10-12 szem bab is akad. Még nem számoltam utána, de akár több tíz kilót is teremhet ez a pár szál növény.

A muraszemenyei férfi számára a kétkezi munka mindig is természetes velejárója volt az életnek. Feleségével együtt szép szőlőbirtokot gondoztak, ám a távolság miatt azt ma már nem bírnák, így a hegyet eladták. Helyette a házuk mögötti területet ültették be olyan fajtákkal, amelyeket leginkább kedvelnek. olyan régi magyar szőlők találhatóak itt, mint az illatos, kék színű kormin, amely egykor nagyon népszerű volt ezen a vidéken.

- Nem akarok én már különösebben gazdálkodni, annyit termelek csak, amennyi nekem és a feleségemnek elegendő – folytatta Süle János. – Néha a falubeliek eljönnek, megnézik a kertet, olykor kérnek is valamit. Tetszik nekik a szőlő, hiszen hatalmas nagy fürtöket terem, de a legtöbben mégis az égig érő paszulyra kíváncsiak. S igazság szerint én is arra vagyok a legbüszkébb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!