Boldoggá avatták a drinai vértanúkat, köztük egy magyar származású nővért

Boldoggá avatták szombaton Szarajevóban a drinai vértanúkat - öt "Isteni Szeretet Leányát" -, köztük a magyar származású Bernadeta Banja (Bánya Bernadett) nővért. Ez alkalomból Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa ünnepi szentmisét mutatott be, amelyen csaknem 20 ezer hívő volt jelen a Balkán minden országából.

MTI

"A szentatya - teljesítve Szarajevó érsekének, Vinko Puljic bíborosnak kívánságát - apostoli hatalmával engedélyezte, hogy az öt drinai vértanú mostantól boldognak neveztessen" - közölte Amato a misén, amelyen három bíboros és mintegy harminc - főleg boszniai és horvát - érsek és püspök vett részt. A szertartást egy sportcsarnokban tartották, amely megtelt a hívekkel.
   
Az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei 1911-ben alapították meg Szarajevó közelében, Paléban a Mária Otthont. 1941-ben, a háború évében a zárdában akkor élt öt nővért, Jula Ivanisevic horvát házfőnöknőt, Berchmana Leidenix osztrák, Krizina Bojanc szlovén, Antonija Fabjan szlovén és Bernadeta Banja magyar származású horvát nővért csetnikek elfogták, az otthont kirabolták és felgyújtották. A nővéreket a gorazdei laktanyába hurcolták, akik ott néhány nap múlva vértanúhalált haltak. A rajtuk erőszakot elkövetni akaró katonák elől a mélybe ugrottak egy emeleti ablakból. Aki közülük túlélte a zuhanást, azt leszúrták. A holttesteket a Drina folyóba dobták - ezért is hívják őket "drinai vértanúknak".
   
A szerzetesnők boldoggá avatásához szükséges egyházmegyei eljárást 1999-ben indították meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!