Farkasok, születésnapra: az olasz sztárcsapat Budapesten

Szerda este a budapesti Puskás-stadionban a centenáriumát ünneplő Vasas gálamérkőzésen az olasz sztárcsapatot, az AS Rómát fogadta. A Tottival felálló Farkasok 1-0-ra nyertek Viviani góljával.

Bóbics László

A találkozó végkiemenetelét tekintve igazából csak a különbség volt kérdés, és a remekül védő kapussal, Ilizivel az élen minden Vasas-játékos dicsérete, hogy mérsékelt lett a vereség. Ahogy Csank János, a ZTE mesteredzője mondta: Ha a fővárosiak a bajnokságban is ilyen jól futballoznának, vélhetően már lenne pontjuk. Ez is mutatja: sokszor a fejekben kell rendet rakni, mert egyik napról a másikra nem lehet negtanulni, vagy elfelejteni focizni.

A gálameccs jó ötlet volt, remek hangulat uralkodott a stadionban, az est fényét világsztárok emelték, bár a lebonyolításban azért akadtak problémák.


Akkreditáció, jegy. A meccset a helyszínen mintegy 8 ezer néző látta. Jegy persze volt a stadionban is, de a rendezők nem nyitottak ki kellő számú pénztárt: jó órával a kezdés előtt négyes-ötös sorokban, vagy 60 méteren sorakoztak belépőért a szurkolók. Az újságírói akkreditáció sem volt egyszerű, sokáig küldözgettek ide-oda, míg célba értünk.

Parkolás. A főváros legnagyobb labdarúgó-létesítményénél a parkolás megoldatlan, a környező utcák már a mostani negyedháznál is zsúfolásig teltek. Egy látszólag szabad hely közepén taxi parkolt. Kértük, legyen szíves előbbre vagy hátrébb járni, ám ő szendvicsevés közben csak annyit mondott: Akkor nem hallom a rádiót...

A porta... Az akkreditációnál azt mondták, a kék szalaggal bármelyik kapun bemehetünk, ám az elsőtől a biztonsági ember át akart küldeni a stadion másik felére. Kijelentette: Lehet, hogy az összes többi kapun be lehet lépni ezzel a szalaggal, de itt biztosan nem, mert ezt a sajtó számára tartjuk fenn. Csodálkoztunk, újra mutattuk a kék szalagot, előkerültek a sajtós igazolványok is... Emberünk pedig egyre távolabb húzódott, s hagyta, hogy a kollégái engedjenek be bennünket. És a hasonló helyzetekért nem kell Budapestre menni. Az első bajnoki fordulóban Diósgyőrben találtunk fontoskodó biztonság őrt, de ez az ország majd minden stadionjára jellemző. A klubok panaszkodnak: 3-4 ezres nézőszám mellett is csak legfeljebb kétezer jegyet adnak el - de vajon ilyen szigorúság mellett kinek a segítségével lehet bejutni a lelátóra?

Bemutatás. Amikor az összeállításokat közölte a hangosbemondó, a legnagyobb taps természetesen a világsztár Francesco Tottit fogadta. Kijutott a vastaps Bojan Krkicnek, Daniele De Rossinak, de csapattársaikat is éltette a lelkes publikum. A Vasasnál a legnagyobb taps az edző, a hajdani nagyszerű játékos Komjáti András neve elhangzása után csattant fel.

Kezdőrúgás. Az elején nagy ünneplésben részesült a kezdőrúgó fiatalember, a második félidőben sorra kerülő 6-7 éves legénykének viszont - bár fizetős lehetőségről volt szó - a neve sem hangzott el. A közönség közben egy DJ jópár perces műsorát igyekezett túlfütyülni.

Mindezek a hibák némi odafigyeléssel elkerülhetők lettek volna, s akkor az egyik legsikeresebb magyar csapat századik születésnapja szebben sikerül. A szurkolók azonban mindezek és a Vasas-vereség ellenére is boldogan mentek haza, a sztárok bearanyozták az estét.


AZ ÜNNEPELT
A Vasas 1911. március 16-án, Vas- és Fémmunkások Sport Clubja néven jött létre. Az évszázad alatt az egyletnek 30 szakosztálya volt (ma 16 működik), és sportolói több mint 1400 magyar bajnoki címet, 44 olimpiai aranyat, valamint 40 világ- és Európa-bajnoki elsőséget szereztek. Néhány nagyság: Németh Imre (atlétika), Hegedűs Csaba (birkózás), Körmöczy Zsuzsa, Taróczy Balázs (tenisz), Papp László, Gedó György (ökölvívás), Kárpáti Rudolf (vízilabda), Mocsai Lajos (kézilabda), Illovszky Rudolf (labdarúgás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!