Bacónak búcsúja: rendezvényekkel csábítanak a hegyre

Vasárnap délután Magdolna-napi búcsút tartottak a nagyrécsei Bacónak-hegyen a kápolnánál. Hideg szél fújt, így aztán a kulturális programok az épületbe szorultak, ahova sajnos, csak a közönség egy része fért be.

Horváth-Balogh Attila

A többiek kívül rekedtek, de azért néha be-benéztek, a köztes időben pedig jóféle pálinkával igyekezték enyhíteni a fázás kellemetlen élményét. A búcsút a hegyi közösség motorja, a budapesti Hajdú Gézáné szervezte, aki férjével tavasztól őszig kint lakik, csak télre települ vissza a fővárosba.

– Huszonöt éve vettünk Bacónak-hegyen birtokot. A régi hagyomány szerint itt a kápolnánál búcsúk voltak, azaz szentmise, aztán kirakodóvásár és minden más, ami ezzel jár – mesélte Hajdú Gézáné. – Hét évvel ezelőtt az egyik telektulajdonostól jött a gondolat, hogy milyen jó lenne egy kis komolyzenei koncert a mise után – az ötlet már az első alkalommal tesztést aratott. Ezt aztán minden évben megismételtük más és más művészekkel. Ezúttal a 7 tagú Szilágyi család jött el Pécelről hozzánk, hogy a komolyzene világába kalauzolja az érdeklődőket. A muzikális família mellett fellépett még Ernszt Katalin, a Nagyrécsei Nyugdíjas Nótakör, a helyi Ritmus Kórus, valamint a Vigadó Duó is.

Hajdú Gézáné hozzátette: az immár hagyományossá vált rendezvény pozitív visszhangra lelt, a környék szőlősgazdái már várják a programot – ami által kicsit tán a hegyi közösség is erősödött.


A Magdolna-napi búcsú megvalósításához ezúttal az Európai Unió, pontosabban a Leader-program is hozzájárult félmillió forinttal. A pályázatot a Gregor Tiborné elnökölte Zalatáj Egyesület nyújtotta be. Elmondta: a projektben nem ez az egyetlen program, szeretnék minél szélesebb körben megmutatni a Kisrécse, Nagyrécse, Nagybakónak és Újudvar közelében futó láncszerű szőlőhegyvonulat értékeit. Ennek keretében Kendlimajorban pünkösdölő volt, augusztus 20-án Újudvaron kenyérünnepet tartanak, ugyanitt, a Bacónakhegyen pedig ősszel gesztenyefesztivál lesz.

Hajdú Gézáné végül azt is jelezte: mostanság éppen a kápolna tetőszerkezetére és a süveg cseréjére gyűjtenek – Somogyi Imre plébános ez ügyben ismét számít a szőlőtulajdonosokra.


A kistelepülés templomának készült
A kápolna 1740 körül épült, méghozzá a hegyen kialakult aprócska település templomának. Aztán az ötvenes években az ilyen külterületi kistelepüléseket zártkertté nyilvánították, s rögtön jelentkeztek az ezzel járó hátrányok. A lakosságszám folyamatosan zsugorodott, az itt élők elszivárogtak a városba és a közeli faluba, Nagyrécsére. A kápolna romlásnak indult – felújítását a gazdák és az elszármazottak támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!