Idén is nyit a strand, a kérdés már csak az: mikor? (frissítve)

Az önkormányzati közgyűlés csütörtöki, rendkívüli összejövetelén megszületett a döntés: kinyit a belvárosi strand Zalaegerszegen. A létesítmény nyári üzemeltetésére 10 millió forintot szán a város. A helyi szocialista frakció üdvözölte a nyitást, azonban vannak észrevételei is az üggyel kapcsolatban.

Varga Andor

Az összeg a nyitáshoz szükséges legsürgősebb felújítási munkálatok 6 millió forintos költségéből és az üzemeltetés 4 milliójából tevődik össze  áll az előterjesztésben, amit a kérdés alapos körüljárására létrehozott ad hoc bizottság fideszes vezetője, Horváth László jegyzett. Az ülésen Gyutai Csaba polgármester ismertette az illetékes közegészségügyi hatóság keddi vizsgálatának eredményét is. Eszerint a strand 50 méteres nagymedencéje az állapota, illetve a benne lévő műszaki megoldások miatt is alkalmatlan, hogy huzamosan közfürdőként üzemeljen, ám hiányok pótlása után és a víz klórgázas fertőtlenítésének köszönhetően a működés ideiglenes engedélyét megkaphatja erre a szezonra is.


A képviselők részéről eztán érvek hangzottak el pró és kontra a nyitás mellett és ellen: az előbbi oldalon a kérdést inkább érzelmi alapon közelítők, a másikon a gazdasági szemléletűek csoportosultak. A felszólalók közt - és aztán a szavazásnál is - az igenesek voltak többen, bár Tóth László (Fidesz) lényeges kérdéseket feszegetett: Hányan járnak a strandra? Mennyibe kerül a fenntartás az önkormányzatnak? Arányban áll-e a befektetés a haszonnal? Szabad-e ilyesmire közpénzt áldozni, amikor a legfontosabb cél a munkahelyteremtés? Tudomásul kell venni, nem lehet minden igényt kielégíteni - zárta hozzászólását a többségi frakció vezetője.

Például párttársa, Zsuppányi Gyula viszont amellett érvelt, hogy a belvárosi strandra igenis szükség van, sok zalaegerszeginek az itteni és nem az aquacitys nyári fürdőzés a praktikus megoldás. Egy halott strandnál minden jobb a város közepén, húzzunk ki még pár évet vele, és ha lesz rá igény, megmaradhat.

A vitában többször felmerült, hogy a bezárás szándéka mögött sokan ingatlan-spekulációt sejtenek, ám a polgármester újra egyértelművé tette: nem az eladás, kizárólag az üzemeltetés kérdése van terítéken. A döntés részeként a közgyűlés felkérte Gyutai Csabát és a strandot üzelemtető Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetőjét: vizsgálják meg  a fürdő fejlesztésének lehetséges irányait.



De mikor?
Érdeklődésünkre Gyutai Csaba polgármester megerősítette: a pozitív döntés megszületett, de egyelőre nem lehet tudni, a strand mikor nyit ki - ez függ egyrészt a szakhatóságoktól, illetve attól is, hogy az üzemeltető mikorra végez a javításokkal. 

Öröm és néhány észrevétel 

A városi strand megnyitását a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen megszavazta, pénteki sajtótájékoztatóján pedig külön üdvözölte a helyi szocialista frakció. A képviselőcsoportnak azonban vannak észrevételei is az üggyel kapcsolatban.

Major Gábor, az MSZP városi elnöke és önkormányzati képviselője például azt említette, hogy beigazolódott: a létesítményt üzemeltető városi Sport és Turizmus Kft. üzleti tervében a számok nem fedték a valóságot. Ott még 18 millió forintot jelöltek meg, melyből a strand üzemkész állapotba hozható, ehhez képest most 6 millió forintot irányoztak elő a célra, és csütörtökön elhangzott, hogy még ez is jelentősen csökkenthető.

- A belvárosi strand a város által nyújtandó szolgáltatás  - szögezte le Major Gábor. - Ráadásul az önkormányzat nem háríthatja el magáról a felelősséget a létesítmény lerobbanása miatt, mert az elmúlt 15-20 évben ide nem jutott fejlesztési pénz. Míg az AquaCity sokszor kontrollálatlanul kapta a 10 millió forintokat, addig a strandon legfeljebb az állagot óvták meg.
A párt nagyon várja a városvezetéstől a strand fejlesztésének koncepcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!