Afganisztánban 2010 a legnagyobb veszteségek éve volt

A NATO tavaly szenvedte el legnagyobb veszteségeit Afganisztánban a kilenc éve tartó háború során, de az északatlanti szervezet szerint ez nem a kudarc jele, hanem egy időszak sajnálatos szükségszerűsége.

MTI

Joseph Blotz tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője hétfői sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy veszteségeik nem stratégiájuk kudarca, hanem éppen annak ellentéte. A tálibok és a felkelők dél-afganisztáni fellegváraira célozva kijelentette, hogy az ISAF két évvel ezelőtti megerősítésével sikerült a szélsőségeseket visszaszorítani ott, ahol éveken át minden nehézség nélkül tevékenykedtek.
   
Ennek következtében megnövekedett az erőszakos cselekmények száma, amire az ISAF számított. Ez azonban a stratégia   szükségszerű velejárója, mielőtt a helyzet javulna sajnos rosszabbodott, ahogy azt 2010 végén tapasztalni lehetett.
   
Blotz tábornok cáfolta, hogy növekedett volna a felkelők aktivitása, egyben azt is, hogy a tálibok megvetették volna lábukat
azokban az északi tartományokban, ahol eddig csekély volt jelenlétük.
   
Az ISAF szóvivője végezetül hangoztatta, hogy továbbra is fenntartják a tálibokra gyakorolt nyomást, amit még a télen sem szüneteltetnek.

Ezek is érdekelhetik