Halálos sertéstámadás Kerkakutason (combon harapta a mangalica - frissítve)

Meghalt az a 35 éves, háromgyerekes férfi, akire vasárnap délben kerkakutasi családi házában rátámadt egy mangalica.

Gyuricza Ferenc

A 35 éves férfi egy állattartó telepen dolgozott gondozóként, de a tragédia nem ott történt, hanem saját családi házának udvarán.

Az egyik mangalica támadt rá, a combját harapta meg. Munkatársával együtt mentek be a disznóólba, a kolléga a támadás után szakszerű nyomókötést alkalmazott, ám mire a mentők kiértek - a vérveszteség miatt - , nagyon rossz állapotba került a családfő.

Hiába riasztották a mentőhelikoptert, a háromgyermekes állatgondozón már nem lehetett segíteni. A mentők elmondták: a férfi már a helyszínre érkezésükkor sok vért veszített. A combján, verőérnél érte az állat harapása. Több mint két órán át, öten felváltva próbálták megmenteni az életét.

- Általánosságban előfordulhat, hogy egy-egy disznó ivarszagot érezve, vagy front hatására megvadul - fejtette ki munkatársunk érdeklődésére a helyszínen tartózkodó állatorvos, dr. Belső László, aki egyébként az áldozat munkáltatója is egyben.

Dr. Belső László elmondta még: tudomása szerint a 140-150 kilós mangalica korábban többször is kitört az óljából. Ez történt most is, ezért megpróbálták visszaterelni az állatot, ekkor támadt a tulajdonosára.

Az áldozat állatgondozóként dolgozott Belső Lászlónál, aki úgy jellemezte, hogy dolgos, megbízható, az állatokhoz kiválóan értő ember volt.
   
Az állatorvos az MTI kérdésére hozzátette: ha a veszettség gyanúja nem merül fel, a sertést valószínűleg el fogják pusztítani. Ez azonban nem az orvos feladata, ilyen esetekben hivatásos vadász lövi ki az emberre támadó állatot.

A tragédia a Kossuth Lajos utcában történt, ahol többen is saját házuk előtt tárgyalták a történeteket. A faluban mindenki megdöbbenéssel fogadta a hírt, többen is elmondták, hogy bár nehéz körülmények között élt a család, az elhunyt mindent megtett azért, hogy a gyermekeit feleségével együtt megfelelő körülmények közt nevelhesse.

A rendkívüli haláleset körülményeit a Lenti Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik