Gyutai Csaba a Fidesz zalaegerszegi polgármester-jelötje

Dr. Gyimesi Endrét miniszteri biztossá nevezték ki, így a Fidesz megyeszékhelyi polgármester-jelöltje Gyutai Csaba lesz - közleményben jelentette be vasárnap e két hírt a polgármester, illetve a városi Fidesz-szervezet. Mindkét politikust megkérdeztük.

Horváth A. Attila

Ezzel a fejleménnyel zárult a Fidesz zalaegerszegi polgármester-jelölése. Ismert: június közepén a városi Fidesz-szervezet Gyimesi Endrét választotta jelöltnek (tudomásunk szerint 44:31 szavazati aránnyal), ám arról is hallani lehetett, hogy az országos választmány felülírhatja a döntést. Gyimesi Endre vasárnap közleményében úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére októbertől kinevezték a Nemzeti Erőforrás Minisztérium magyarországi levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztosává. E pozíció a kormányzati struktúrában államtitkár-helyettesi rangnak felel meg. "Ez egyben azt is jelenti, hogy 16 éves polgármesteri munkám az ősz folyamán véget ér" - tette hozzá, majd sok sikert kívánt a Fidesz egerszegi jelöltjeinek az októberi önkormányzati választásokra.

A párt megyeszékhelyi szervezete még vasárnap közleményben gratulált a kinevezéshez, jelezve, hogy nagyra értékeli Gyimesi Endre polgármesteri teljesítményét. Bejelentette továbbá, hogy a kinevezés következtében a Fidesz zalaegerszegi polgármester-jelöltje Gyutai Csaba eddigi alpolgármester (a Fidesz megyei és városi elnöke) lesz. Mindkét politikust megszólítottuk.

- Orbán Viktorral megállapodtam arról, hogy négy éven át ellátom a közgyűjtemények, levéltárak felügyeletét. Feladataim közé tartozik továbbá a szakma és a politika közötti kapcsolattartás, az európai uniós érdekképviselet. Az első évben miniszteri biztosként dolgozom, de a továbbiakban is hasonló feladatok várnak rám - mondta Gyimesi Endre, hozzátéve: munkája javarészt nem helyhez kötött, ezért nem költözik el Egerszegről, a hét második felében rendszerint itthon tartózkodik majd. Egyéni országgyűlési képviselői mandátuma szintén a városhoz köti. Jelezte: továbbra is támogatja majd a helyi ügyeket a kormányban és az országgyűlésben.

 - Mennyiben játszott szerepet a felkínált állás elfogadásában az, hogy a hírek szerint a Fidesz országos vezetése a fiatalítást támogatta a polgármester-jelölések során? -  vetettük fel.

- A jelöltek kiválasztásában a választmány elnökségének van hatásköre, és ők általában a fiatalítás mellett foglaltak állást, nem arról van szó tehát, hogy eleve mást akartak volna a polgármesteri székben látni. Én már tavaly októberben jeleztem Orbán Viktornak, hogy nem feltétlenül szeretném az országgyűlési képviselőséget és a polgármesterséget egyszerre ellátni. Ő akkor azt kérte, a legesélyesebb jelöltként induljak el a képviselői mandátumért. Abban maradtunk, a választások után visszatérünk majd a további kérdésekre, s erre a közelmúltban nyílt lehetőség. A miniszterelnök jelezte, szeretné, ha Budapesten segíteném a kormányzati munkát - mondta végül Gyimesi Endre.

Gyutai Csabát arról kérdeztük: váratlanul érte-e a döntés?

- A kérdés hónapok óta téma volt a Fidesz különböző szintjein, nem ért tehát váratlanul - válaszolta.

- Kevés idejük maradt a korteskedésre, jövő hétfőtől ugyanis érkeznek a kopogtatócédulák a postaládákba. Felpörgetik a kampányt?

- Úgy gondolom, a közéleti tevékenységem révén sokan ismernek, hiszen az elmúlt 8 évben alpolgármesterként dolgoztam, és korábban is részt vettem az önkormányzat munkájában. A kampányban az lesz tehát a fő feladatunk, hogy eljuttassuk az emberekhez a hírt, én vagyok a Fidesz polgármester-jelöltje. Ehhez elegendő idő áll rendelkezésünkre.

- Várható-e irányváltás, új stílus a város vezetésében, amennyiben polgármesterré választják?

- Úgy vélem, Gyimesi Endre nagy tisztességgel végezte munkáját az elmúlt 16 évben, sok értéket hozott létre, jó polgármestere volt a városnak, és én sokat tanultam tőle. Jelentős irányváltásra már csak azért sincsen szükség, mivel az elmúlt két ciklus programját mi írtuk. Azonban most az egész ország megújulás előtt áll, s e megújulás részévé kell tenni Zalaegerszeget is. Biztos, hogy határozottabb, gyorsabb munka vár ránk, s ahhoz, hogy e robogó gyorsvonatra feljussunk, fiatalosabb, dinamikusabb irányításra van szükség - fogalmazott Gyutai Csaba.

Ezek is érdekelhetik