Kánikulai csúcsok: vannak kritikus időpontok a vízfogyasztásban

Közel egy hónapja tartott már a napközben jóval 30 fok fölötti hőséget eredményező kánikulai időjárás. Ennek hatására jelentősen megnőtt a lakosság vízfogyasztása.

Hajdu Péter

- Érdemes visszatekinteni az időben, 2006-ban ugyanez a szám 36 ezer köbméter volt, ennyit csökkent a fogyasztás. A lakossági fogyasztás is kevesebb lett, de a vízfogyasztás csökkenése elsősorban több nagy vízfogyasztó üzem kiesésével magyarázható, amelyek naponta több ezer köbméternyit használtak fel - utalt Arnhoffer András a Zalabaromfi, a Zalahús és a Goldsun megszűnésére.

- A többhetes kánikulai időszakot bírjuk kapacitással, de vannak azért kritikus időpontok. A napi csúcsfogyasztás 18-19 órakor indul, a napi átlag háromszorosára ugrik a fogyasztás. Olyankor a legnagyobb a rendszer terhelése. Előfordulhat probléma, egy nagyobb csőtörés, melynek során vizet veszíthetünk a tárolóból. Nagyon gyorsan kell a hibát elhárítani, és napokba, sőt, van, amikor egy hétbe is beletelik a víz visszapótlása, hiszen folyamatosan nagy a vízigény - avatott be az időszak egyik szakmai sajátosságába a műszaki igazgató. Hozzátette, volt már ilyen a nyáron, de vízhiányt nem, csak átmeneti nyomáscsökkenést tapasztalhattak a fogyasztók.

 


A Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Zala déli harmadát és Somogy megye nyugati csücskét látja el. Összesen 103 településen szolgáltat ivóvizet mintegy 120 ezer fogyasztó részére.

- Az egész éves időszakot tekintve a napi átlagos víztermelésünk 16500 köbméter. Ez a nyári csúcs eddigi legnagyobb víztermelésű napján, július 16-án 22 ezer köbméter volt, azaz mindössze 30-35 százalékkal volt magasabb az átlagnál. Ezenfelül további 35-40 százalék kapacitással rendelkeznek a vízműveink. A forróság és a vízművek fokozottabb igénybevétele mellett mindenhol folyamatos és biztonságos volt - mondta Kendli Richárd, a Dél-zalai Vízmű szolgáltatási igazgatója.

Hozzátette, 94 óta folyamatosan csökken a vízfogyasztás a térségben.

● Zala megyében sehol sem volt szükség a vízfelhasználás korlátozására, locsolni is szabad.
● A nagyobb városokban jóval nagyobb a vízmûvek kapacitása, mint az igények. A kisebb településeken, főleg, ahol csak egy kút lát el egy falut, azonban éppenhogy meghaladja az igényeket.
● Péntek reggel Zalaegerszeg ellátására 28 kút állt rendelkezésre, de csak 23-ból kellett termelni. Az Észak-zalai Vízmű egész területén 99 kút állt rendelkezésre és 85-ből termeltek ivóvizet.
● A Dél-zalai Vízmű 32 vízműtelepen termeli az ivóvizet, 75 kútból. Ebből 14 kút Nagykanizsát és térségét szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!