Bajba kerültek a Balatonon - Másodfokú viharjelzés a tavon!

Egész nap felelőtlen szörfösök, fürdőzők, kisebb-nagyobb vitorlázók kerültek bajba a 60-80 kilométer/órás szélben, de este 19 órakor már senki sem volt veszélyben a Balatonon. A vízimentők munkáját nagyban nehezítette, hogy fiatalok közben szórakozásból is hívogatták a 1817-es segélyhívó számot.

MTI

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője elmondta: a Balatoni Vízirendészettel együttműködve a délelőtti óráktól folyamatosan mentették a megerősödött szél miatt bajba került embereket és eszközöket. Délelőtt fél tíztől kezdve váltak folyamatossá a riasztások. Eltűnt, majd megkerült fürdőzők okoztak többször is riadalmat annak ellenére, hogy a tavon másodfokú viharjelzés van érvényben jelleg is.
   
Több kis katamarán is felborult vagy eltört árboccal sodródott. Ezekről az eszközökről nagyon könnyű vízbe esni. Így járt annak a katamaránnak a vezetője is, aki Révfülöpről indult el, majd a tó közepe felé felborult. Őt egy másik vitorlásról vették észre, de mivel szem elől tévesztették, rendőrségi helikoptert kellett bevetni a felkutatására. A férfin szerencsére volt mentőmellény, így sikerült kimenteni. Egy másik katamaránról vízbe esett férfi is előkerült az este folyamán.
   
Komoly gondokat okoztak a szörfözéshez kellő tudással nem rendelkezők is. Egyiküket egy ábrahámhegyi vízimentő vette észre, amint a parttól 6-800 méterre próbált az erős szembeszélben a part felé úszni a deszkájával. Érte mentőhajó indult és így sikerült a partra jutnia. Több kisebb-nagyobb vitorlás is segítségre szorult a rajtuk levő utasokkal együtt.
   
A VMSZ felhívja a Balatonon nyaralók figyelmét, hogy vasárnapra a szombatinál is erősebb szelet jeleztek a meteorológusok. A vízimentők ezért arra kérik a fürdőzőket, hogy ne menjenek vízbe, ameddig tart a másodfokú viharjelzés, a szörfösöket és vitorlázókat pedig arra kérik, hogy csak a megfelelő eszközökkel és megfelelő tudással rendelkezők merészkedjenek a tóra.

Szórakozásból is hívogatták a vízimentők segélyhívó számát

A viharos időjárás miatt a balatoni vízirendészet összes egysége bevetésen volt egész nap, a munkájukat viszont nagyban nehezítette, hogy fiatalok közben szórakozásból is hívogatták a 1817-es segélyhívó számot - mondta Kovács Zsanett, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szóvivője szombaton az MTI-nek.

A szóvivő elmondta: 30-40 esetben vonultak ki a vízimentők a riasztásokra, amelyek során főként elsodródott vagy partra húzni nem tudott vízieszközök mentésében kellett segédkezni. Haláleset szerencsére nem történt. A vízirendőröknek viszont egyelőre annyi idejük sem volt, hogy megírják a jelentéseket, mert újabb és újabb riasztásokat kapnak.
   
Kovács Zsanett elmondta, minden második hívás, amely a segélykérő számukra befut, a telefonbetyárkodó fiataloktól származik, ezért felhívással fordul azokhoz, akik szórakozásból hívják a balatoni vízimentők számát, hogy büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak, hiszen sürgős esetek elől foglalják el a segélyhívó vonalat, késleltetve ezzel esetleg a fontos mentéseket.     Mint hozzátette, jó a telefonbetyárok azt is tudják, hiába telefonál bárki is úgynevezett rejtett számról, a rendőrség számára akkor is látszik a hívó fél elérhetősége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!