Balatoni évadnyitó - reményekkel

Életre kelt a Balaton, az évadnyitó ünnepséget tartották Keszthelyen. A szónokok reményüket fejezték ki, hogy az idei szezon a nehézségek ellenére, optimista szemléletnek köszönhetően jól alakul.

Sámel József

A mólón és környékén nyarat, mi több, főszezont idéző tömeg hallgatta a Zalai Balaton-part Fúvósegyüttes térzenéjét, majd Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőjét. A május elsejei történelmi eseményeket felidézve hangsúlyozta: a munkát, a munkásokat nem csak az év egyetlen napján kell megünnepelni, hanem mindegyiken megbecsülni.

A turisztikai reményekről szólva azt mondta: az idegenforgalmi adó megfelezése, az állami támogatások csökkentése, az üdülési csekk megadóztatása egytől-egyig komoly bevételkiesést, nehézséget okoz a turizmus, s természetesen Keszthely számára, ennek ellenére mégis a fejlesztések mellett tették le voksukat.

Úgy vélte, összefogással úrrá lehetnek a gondokon, s megteremthető a Balaton reneszánsza. Igyekeznek elérni – tette hozzá -, hogy a vállalkozók számára kedvező jövőképet vázoljanak, a befektetőknek vonzó környezetet biztosítsanak, a lakókat és vendégeket pedig egyre színvonalasabb szolgáltatások várják.

Hasonlóképpen fogalmazott beszédében Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy fogalmazott, a Balaton fejlesztése érzelmileg, de számos egyéb szempontból is lényeges teendő. Keszthelyen szép tervek születtek a belváros, a tóparti sétány fejlesztésére, melyek az eddiginél is vonzóbbá tehetik a települést a vendégek számára. S noha nehéz a turizmus helyzete, az optimizmus segíthet a problémák leküzdésében, az előrelépésben.

Szavait, az ünnepélyes zászlófelvonást, illetve a keszthelyi Himnusz elhangzását követően a Csobánc sétahajó fedélzetéről a hagyományokat tartva megkoszorúzták a Balatont. A parton egyébként ma estig kirakodóvásár és különböző programok (bemutatók, koncertek) várják a majálisozókat. 

Ezek is érdekelhetik