A jövő héten vitázik az egészségügyi miniszter és a rezidensszövetség elnöke

Az egészségügyi miniszter elfogadta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) invitálását, Székely Tamás jövő csütörtökön várja nyilvános vitára a szövetség elnökét a minisztériumba.

zaol.hu

Az MRSZ a héten hívta sajtónyilvános vitára Székely Tamást, hogy ütköztethetők legyenek a fiatal orvosokat érintő rendelettel kapcsolatos, eltérő álláspontok.
   
A napokban orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak, írtak alá, amelyben kinyilvánítják: önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja. A jognyilatkozat aláírásával a hallgatók kijelentik, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor az idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.
   
A szövetség úgy látja, hogy az új rendelet jelen formájában nem elfogadható, nem végrehajtható, amiatt súlyos orvoshiány alakulhat ki az egészségügyi ellátásban, továbbá az 1500 fiatal orvos jövőjét veszélyezteti. Papp Magor, az MRSZ elnöke elmondta, továbbra is azt kérik a minisztertől, hogy függessze fel a rendelet kifogásolt pontjait.
   
Székely Tamás a kezdeményezésre úgy reagált, hogy a rendeletet a végzős orvosok félreértelmezik, hiszen az abban szereplő, általuk kifogásolt "röghöz kötésnek" nevezett intézkedés nem egy kórházat jelent, a szabályozás csak annyit mond ki, hogy Magyarországon kell a képzési idejüket letölteniük.
   
Az egészségügyi tárca vezetője Papp Magornak írt pénteki, MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében úgy fogalmazott: "az ingyenesen biztosított állami diploma és a szakképzettség a társadalmi szolidaritáson alapul, hiszen minden magyar embernek fontos, hogy jól képzett orvosok előzzék meg a betegség kialakulását, illetve gyógyítsák a beteg honfitársainkat. Ezért járul hozzá mindenki az orvostanhallgatók és rezidensek képzéséhez. Cserébe joggal várhatják el, hogy a képzettséget megszerző szakorvosok Magyarországon elhelyezkedve gyógyítsák a betegeket, hiszen képzésük anyagi támogatásának alapvetően ez a célja."
   
A miniszter hozzátette: "az egészséges és a beteg honfitársaink számára csak ez jelentheti bármilyen vita kiindulópontját, következésképpen számomra is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!