Véres délután a suliban, avagy ki volt a gyilkos?

A véres Nerótól kezdve Hasfelmetsző Jack-en és Rudolf főhercegen át egészen a Kennedy-gyilkosságig. Történelmi bűntényekre derítettek fényt a zalaegerszegi ganzos diákok.

Horváth Viktória

Persze nem igazából, csupán egy laza előadásokkal tarkított délután keretein belül jöttek szóba az említett személyek, de Edgar Allan Poe, Agatha Christie és Arthur Connan Doyle is tiszteletét tette az iskola falai között.

Vucskóné Talabér Tünde,
a Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközép-  és Szakiskola könyvtártörténelem szakos tanára ötlete nyomán indult el a krimi délutánt is magába foglaló  Kávé habbal rendezvénysorozat.
- A cél az volt, hogy minél többet olvassanak a fiatalok. Az első előadás a reneszánsz volt: a hajviselettől a ruhákon át a zenéig. Aztán jöttek a gyerekek, hogy miért nem dolgozzuk ugyanígy fel az iszlám kultúrát, aztán újabb ötletek. Előfordult, hogy én találtam ki valamilyen témát, máskor a diákok kerestek meg engem.


Megjegyezte, óriási befolyással bírhat egy jó pedagógus a fiatalokra, ha jól adja elő az ismereteit, akkor tovább fognak kutatni. Vannak érdeklődő, olvasni akaró diákok, akiknek csak a kezdő lökést kell megadni.

Kollerics Anett magyartanárnő szerint az egyik legjobb ezekben a délutáni találkozásokban, hogy sok olyan téma szóba kerülhet, ami egyébként a tanterv részét is képezhetné, ám sokszor nincs idő, pedig a megértést és a motivációt is elősegítheti.
- Mivel órák után vannak az előadások, amikor sok fiatal siet a buszra vagy csak haza, ehéz benntartani őket egy olyan rendezvényen, ami egyébként nekik és róluk szól, de mégis marad itt egy kemény mag, amely folyamatosan bővül egy-egy taggal, s mi ennek nagyon örülünk.

- Merényletek a történelemben, ezzel a címmel indult eredetileg a mai program, amiről eszünkbe jutott, hogy  Az irodalom határterületei tételen belül a krimit tanultuk, amivel akár itt is foglalkozhatnánk részletesebben - tette hozzá László Krisztina magyartanár.

Tóth Odett 13. E osztályos tanuló kedvence Agatha Christie Tíz kicsi indiánja, nem is volt kérdés, hogy bevállalja az erről szóló előadást.
- Nem csak az érettségi miatt olvasok krimiket, mások sem azért jönnek el az előadásra: olyan témával foglalkozunk, ami sokakat érdekel. A kriminek csak egy titka van, ne áruljuk el idő előtt, ki a gyilkos!

Másfél éve indult a Kávé habbal sorozat, hogy az ifjúságot érdeklő témákat nézzenek meg nem iskolai szemmel. Halál az irodalomban, erotika a művészetben, vallások - pár téma a sok közül. A  tanárok helyett a diákok kapnak főszerepet, ők adnak elő, ők készülnek és ők is hallgatják meg egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!