Pörsenés a tó hátán

Lakossági kezdeményezésre több ezer liter vízzel locsolták meg a Csónakázó-tó kisöblének jegét, hogy azt simává, korcsolyázásra alkalmasabbá tegyék. Az időjárás azonban közbeszólt.

Szalabán Attila

A téli sportok egy kanizsai kedvelője kereste meg a városban működő hivatásos önkormányzati tűzoltó-parancsnokságot. Felhívta Egri Gyula parancsnok figyelmét: a tó jegén nem lehet korcsolyázni, mivel a hó ráesett, majd megolvadt, és ettől pörsenésessé vált.
 
- Konzultáltunk Marton István polgármesterrel, aki engedélyezte, hogy gyakorlat keretében próbáljunk segíteni   - magyarázta Egri Gyula tűzoltó alezredes. 

A döntést követően egy tűzoltó szerkocsi érkezett ki a Csónakázó-tóhoz, s a lánglovagok több ezer liter vizet engedtek a tó jegére   így teljesen elolvasztották a havat, s abban reménykedtek, hogy az esti fagy hatására teljesen sima jég alakul majd ki. Az időjárás azonban alaposan megtréfálta a jó szándékú beavatkozókat: pénteken nem süllyedt zéró fok alá a hőmérő higanyszála, így a jég is megolvadt.
- Ellenőriztük a jég vastagságát, és megállapítottuk, hogy alkalmatlan a sportolásra -  így Egri Gyula.  - Folyamatosan őriztük a kisöblöt, és figyelmeztettünk minden kiérkezőt a veszélyre, s visszafordítottuk őket.

A meteorológiai előrejelzés szerint jövő héten hidegebb napok várhatók, amikor ki fog alakulni a vastag jégpáncél.


A  VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. információi szerint Kanizsán jelenleg nincs olyan közterület, mely korcsolyázásra alkalmas  jelezte Szabó István, a társaság főmérnöke. Mint rámutatott: nem cégük felelős a Csónakázó-tó vízfelületének üzemeltetéséért, így annak jegén mindenki a saját felelősségére korcsolyázhat. Az erre figyelmeztető táblát ki is helyezték a tó partjára, jól látható helyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!