MC DC a gyerekeknek nem rappel csúnya szavakat

2006-ban megnyerte az országos freestyle versenyt, majd 2009-ben a Csillag születik című tévés tehetségkutató által vált az ország kedvenc MC-jévé Veres Róbert. A széles körben MC DC művésznéven ismert fiatalember számára nyolc éve kezdődött minden: egy házibulin rapper barátai dobták fel az ötletet, hogy próbálja ki a freestyle-ozást.

Kiss Gyöngyvér

Még nem is tudta, mi ez, de olyan jól sikerült az első „próba”, hogy úgy látta, érdemes fejleszteni magát a szabad rappelés területén. Szókincs, ritmusérzék és koncentráció – a műfaj három varázsszava. Veres Róbert szerint ezek kellenek, hogy az ember igazán jó MC legyen.

– Nevemben az MC az angol „ceremóniamester” rövidítése. Minden rapper MC, csak van, aki nem teszi ki a két betűt a neve elé – magyarázta. – A DC pedig egy régi játék, a sega dreamcast, egy tévéhez csatlakoztatható konzol, amivel nagyon szeretek játszani.

A szoftverüzemeltetőként végzett fiatalember új ötleteiben is feltűnnek a technikai vívmányok: sajátos, freestyle hangoskönyvet és egy új technikával készülő rajzfilmet készül a jövőben piacra dobni.

– Szeretem az új ötleteket – fűzte tovább a rapper. – A hangoskönyvben például Andersen-meséket rappelek, kézzel rajzolt illusztrációk kíséretében, abszolút gyerekek számára. A fekete kontúrosnak tervezett rajzfilm viszont a tervek szerint felnőtteknek is szól majd. A gengszterrapet parodizálnám benne.

 Célkorosztály ezek szerint nincs, szövegeivel megpróbál mindig más közönséghez eljutni, igényekhez igazodni.

– Ha látom, hogy gyerekek is vannak a közönség soraiban, a trágár kifejezéseket próbálom kiküszöbölni – mesélte. – Hazánkban ma is inkább csak gengszterrapperek űzik ezt a műfajt, és persze a freestyle történeti háttere is ehhez az ágazathoz vezethető vissza. A szabad rappelés ugyanis a 70-es, 80-as években robbant be Amerikában, amikor fekete srácok kimentek és elkezdték egymást oltani. Ezek a szövegek a pénzről, kocsikról, pi..ról szóltak, de ma már trágár kifejezések nélkül is érdekes, élvezetes lehet egy ilyen előadás. Persze, ha fősulis vagy egyetemi bulira hívnak, én is viszek ilyesféle színt a szövegeimbe.

 

 MC DC sok helyen megfordult: falunapoktól iskolás bulikon át céges rendezvényekig. Hogy készül fel ezekre?

– Sokat nézek tévét, feliratos filmeket, amivel bővítem a szókincsemet, illetve egy-egy céges buli előtt ismeretterjesztő filmeket, hogy a szakszavakat, meg az adott területhez tartozó háttérinfókat feltérképezzem – fejtette ki. – A rap a színpadon már magától jön, a közönség adja, a zenét meg mindig viszem hozzá. Szeretem, ha a ritmus változatos, jöhet rap, dove core, R&B... Vannak underground előadók, akiknek az albumán tizennyolc rapszám szerepel, de a ritmikája mindnek ugyanaz. Egyszer meghallgattam tőlük egymás után három számot, és azon kaptam magam, hogy utána két napig a színpadon én is abban a ritmusban nyomtam. Ezért inkább nem is hallgatok magyar előadókat, ez alól talán az egyetlen kivétel Sabin Masters. Az amerikai freestyle más, a feketék azonnal ráéreznek a ritmusra. S a nyelvben is jócskán van különbség: ott egy szó száz dolgot jelent, a magyar meg százféleképpen tud elmondani egy dolgot. Nem lehet megmondani, hogy melyik a jobb, de hogy így a rap is nagyon más, az biztos. 


A zalai Kutyakölykök is szepelt a Csillag születikben. Emlékszik? Idézze fel velünk! Klikk ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!