Kiderült: H1N1 fertőzött volt a nagykanizsai sakkmester és a doktornő

Utólag igazolták a H1N1 vírus fertőzését annál a két páciensnél - köztük Bagonyai nemzetközi sakkmesternél - , akik január elején hunytak el a nagykanizsai kórházban - közölte kedden Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa.

zaol.hu

Brünner Szilveszter elmondta: a 45 éves Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester és egy 59 éves doktornő esetében a szerológiai vizsgálat mostanra pozitív lett, az antigének emelkedése azt mutatta, hogy szervezetüket a H1N1 vírus támadta meg.
   
A főorvos korábban arról beszélt, hogy a pácienseknél a gyorstesztek ugyan nem igazolták a vírus fertőzését, de kezelésüket a gyanú miatt mindvégig a hasonló esetekre vonatkozó előírások szerint folytatták.

 

 Mint arról korábban beszámoltunk: a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán 2010. január 7-én elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester.

A városszerte ismert és kedvelt sportszakembert majdnem három hétig ápolták az intenzív osztályon, ahova súlyos légzési problémákkal került. Betegsége tünetei H1N1-fertőzésre utaltak, ám a szakemberek szerint nem teljesen megbízható gyorsteszt ezt nem igazolta – számoltunk be róla korábban.

A sportoló édesanyja, Bagonyai Sándorné lapunknak nem sokkal a tragédia után azt mondta: úgy vélekedik, fia a kórházban nem kapta meg azt az ellátást, amire szüksége lett volna. Ugyanis a sürgősségi betegellátó osztályról kétszer is hazaküldték a magas lázzal küszködő férfit. Ezt egyébként több barátja, csapattársa megerősítette.

Bagonyai Attila halálát követően nem sokkal újabb haláleset történt Nagykanizsán.  Egy helyi illetőségű doktornő hunyt el a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán.  A gyorstesztek akkor nem igazolták szervezetében az újinfluenza vírusának jelenlétét, betegségének tünetei azonban teljesen megegyeztek a H1N1 által produkált kórképpel.

A történtek is hozzájárultak ahhoz, hogy vizsgálatot rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Nagykanizsán a H1N1 vírussal összefüggésben.

Lapunk arról is beszámolt , hogy bár sem etikai, sem szakmai hibát nem vétett a Bagonyai Attilát másodszor hazaküldő orvos, mégis közös megegyezéssel megvált tőle a Kanizsai Dorottya Kórház. Az orvos ugyanis olyan kioktató stílusban küldte vissza a háziorvosához a pácienst, ami elfogadhatatlan.

 A nagykanizsai kórházban november elejétől összesen kilenc beteget kezeltek H1N1 vírus fertőzésének gyanújával, négyüknél igazolódott az új vírus jelenléte. A betegek közül négy páciens gyógyultan tért haza, egy 38 éves férfi az influenza A vírusa által okozott szövődmények miatt került kórházba.

A kilenc beteg közül négy elhunyt, közülük háromnál igazolódott a H1N1 vírus fertőzése, a 38 éves beteg az A vírus fertőzésének következményeibe halt bele. A kezeltek közül egy páciens van még kórházban, az az 53 éves tanárnő, aki Magyarországon a legrégebb óta, 11 hete fekszik az intenzív osztályon ezzel a betegséggel összefüggésben.

Brünner Szilveszter az ő kezeléséről kedden azt mondta: két napja lekapcsolhatták a lélegeztetőgépről, miután jelentősen javult az állapota.


H1N1 - zalai halálesetek:

2009. november 30-án a zalaegerszegi kórházban elhunyt 24 éves férfi.

2009. decemberében Nagykanizsán  egy 48 éves férfi háromhetes kezelést követően halt meg.

2009 december 29.: Egy 38 éves férfi a  második elhunyt kanizsai beteg.

2010. január 7-dikéről 8-dikára virradóra Nagykanizsán elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester, akit az újinfluenza tüneteivel ápoltak.

2010. január 9-én hajnalban újabb H1N1-gyanús beteg, egy helyi illetőségű doktornő hunyt el a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán.

Január első hetében elhunyt egy beteg  a Zala Megyei Kórházban a H1N1 influenza következtében.



Információ: Zalai Hírlap, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!