Húshagyókeddi zalai mulatozás

Húshagyókedd lévén vidám mulatozással, jelmezes felvonulással búcsúztatták a farsangi szezont kedden megyénk településein is.

Zalai Hírlap

 

A botfai  Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai reggel nyolc órától serénykedtek a közösségi ház konyháján, tüsténkedésük nyomán az ebédidő közeledtével már jónéhány gömbölyű,  szalagos csoda sorakozott a tálcákon.

- Kedd amúgyis a klubnapunk, 2005 február 10-től minden évben  ilyenkor sütjük a fánkokat -  árulta el Olasz Gyuláné.

 

Jó kis közösséget, igazi nagycsaládot alkotnak a botfai klub tagjai, akik a hagyományőrzést is fontosnak tartják. Január végén rendezték a  jelmezes összejövetelüket, négy generáció mulatott akkor együtt. Kedden annak rendje-módja szerint elbúcsúztatták a farsangi szezont.

Az apró  konyhában Kanta Gyuláné, Mrakovics Miklósné, Varga Ferencné, Simon Ottóné, Gombos Melinda, valamint  Szaller Istvánné tett-vett serényen, az asszonyok egy pillanatra sem pihentek. Emitt még kelt a kiszaggatott tészta, amott meg már készre is sült  a húshagyókedd jellegzetes étke. 

- Legutoljára 1 kiló 80 deka lisztet vettem alapul  - árulta el Kanta Gyuláné, miközben szorgosan dolgozott. Összesen egyébként 6 kilogramm liszt, illetve az ennek megfelelő mennyiségű egyéb hozzávaló állt az asszonyok rendelkezésére.  Jól meg kell kelni a tésztának másodszor is, akkor lesz szalagos...

- Itt becsináltleves fő, sertéshús került bele- mutatott az egyik  tűzhelyen rotyogó edényre  - Mrakovics Miklósné.

A kellemes ebédre a klub tagjai mellett a civil szervezetek segítőit is meghívták.

A kertvárosi nyugdíjasklub tagjainak köszönhetően  olyan ronda Hófehérkét még a föld nem hordott hátán, mint amilyen kedden az egerszegi Dísz térről a hét törpe és még kétszáz jelmezes társaságában elindult Egerszeg főutcáján. 


 Tizenkettedik alkalommal rendezte meg húshagyó kedden a Nagycsaládosok Egyesület a városi farsangot.  Iványi Ildikó, az egyesület elnöke elmondta, csak a felvonulás utáni  jelmezversenyre előzetesen közel kétszáz szereplő jelentkezett, és rajtuk kívül is sok maskarás  csatlakozott a vidám menethez. A jelmezverseny győztesei vásárlási utalványokat kaptak, míg a tombola fődíja: utazás  a 2011-es velencei karneválra, illetve a mohácsi busójárásra.

Alsópáhokon kalapáccsal érkeztek a vendégek a művelődési házba, két versenyszámban is nevezhettek a szórakozni vágyók: diótörésben és fánksütésben mérhették össze a tudásukat.
 
Gyenesdiáson a nyugdíjasklub és Dalárda gondoskodott a farsangi hangulatról a hagyományos húshagyókeddi fánkpartin. Este fánkkirálynőt és borkirályt is választottak a községházán tartott jelmezes rendezvényen.

Csesztregen ismét felelevenítették azt a farsanghoz kötődő helyi szokást, mely a XX. század első feléig vezethető vissza. A faluban egykor élt mesterember, Varga János babáit újra felöltöztették, hogy azokat a  színjátszókör tagja, Magai-Király Eszter anyakönyvvezetői szerepbe bújva ismét összeadhassa.

 

Lentiben este jelmezesek felvonulásával kezdődött a farsangi mulatság, majd gólyalábas vásári mutatványosok és tűzzsonglőrök szórakoztatták az egybegyűlteket, mielőtt a telet jelképező szalmabábot meggyújtották.

 

A húshagyókeddi mókázással véget ért az idei  farsangi szezon. A nagyböjt a hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó időszak, az egyház tanítása szerint a húsvét előkészületi ideje. A böjt eleinte  nagypéntekre és nagyszombatra korlátozódott, a negyvennapos forma   fokozatosan alakult ki.  Régen az emberek ebben az időszakban nem fogyasztottak húst és zsíros ételt  sem, sokfelé az ezek elkészítéséhez használt edényeket elmosták, eltették és csak húsvétkor vették elő újra.

Szerzők: Péter Gyöngyi, Temesi Hilda, Gyuricza Ferenc, Arany Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!