Botrány: Adócsalás és egyéb bűnök miatt lecsukják 9/11 hősét

Adócsalás és egyéb bűnök miatt négy évre lecsukják 9/11 hősét, Bernard Kerik volt New York-i rendőrfőkapitányt - a büntetést csütörtökön mondták ki.

zaol.hu

Keriket - akit korábban Rudy Giuliani volt polgármester mellett a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek utáni mentési műveletek hőseként emlegettek, 2004-ben majdnem ő lett a belbiztonsági miniszter - nyolc vádpontban találták bűnösnek.
   
Az egykori rendőrfőnök ellen 2007 novemberében emeltek vádat egyebek között csalás, adócsalás, nyomozás akadályozása és az amerikai kormány félrevezetése címén. Tavaly novemberben vallotta be bűnösségét. Az ügyészség szerint a bűncselekményeket részben azért követte el, hogy miniszteri poszthoz juthasson a kormányban.
   
A ma 54 éves Bernard Kerik korábban a terrorellenes küzdelem jelképe volt: a 9/11-es támadások idején ő vezette a New York-i rendőrséget és nagy hírnevet szerzett a mentési munkálatok szakszerű irányításával.
   
"Bocsánatot szeretnék kérni az amerikai néptől azokért a hibákért, amelyeket elkövettem" - mondta Kerik a bíróság épülete előtt. Törvénysértéseire részben akkor kezdett fény derülni, amikor George Bush volt elnök kiszemelte kabinetjébe, és alaposan átvilágították. Ügye 2008-ban gyengítette Rudy Giulianinak a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányát, ugyanis 2000-ben még a volt polgármester nevezte ki a rendőrfőnöki posztra, ráadásul hivatali idejük lejárta után üzleti partnerek is voltak.
   
Preet Bharara ügyész szerint "nagyon szomorú nap ez, amikor a világ legjobb rendőrségének egykori főnökét börtönbüntetésre ítélik bűncselekmény elkövetése miatt". Ugyanakkor hozzátette: az ítélet az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államokban senki sem áll a törvények felett.
   
Kerik a maximálisan kiszabható 61 év szabadságvesztés helyett kapott 4 évet. Az egykori rendőrkapitány óvadék ellenében egyelőre szabadlábon marad, házi őrizetben lesz, elektronikus bokapántot kell viselnie, május 17-én kezdi letölteni büntetését.


Forrás: MTI - Hofer László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!