Besenczi Árpád: Botrányok helyett előadásoktól legyen hangos a színház

Az elődök - Ruszt József, Halasi Imre, Stefán Gábor - örökségét folytatva nyitott, a várost befogadó, szórakoztatva nevelő, szerethető színházat kíván megvalósítani Zalaegerszegen Besenczi Árpád, aki februártól igazgatja a Hevesi Sándor Színházat.

MTI

Mint azt a színművész-igazgató elmondta, a bemutatók ebben az évadban még az eredeti műsorterv szerint zajlanak, a következő hónapban az Othello Gyulaházán című vígjátékot Telihay Péter rendezésében láthatja a közönség, A Pál utcai fiúk színpadi adaptációját pedig Mihály Péter rendezésében mutatják be.
    
Március végére már elkészül a jövő évad végleges műsorterve is. Szeptemberben egy varázslatos mesejáték bemutatójával kezdődik el az évad. A felnőtt nézők az első premieren egy külföldi szerző klasszikus drámáját láthatják, amelyet a színház új főrendezője, Sztarenki Pál állít színpadra és amelynek Sztankay István - a színház művészeti tanácsadója - lesz az egyik főszereplője.
   
Az év során öt-hat nagyszínpadi bemutatót és két stúdióelőadást terveznek, ezek közül négy darabot vendégrendező állít majd színpadra. Készül egy tájelőadás is, az "utazódarabbal" a megye és a régió mellett a határon túli településeket keresi fel a társulat.

   
Az igazgató meggyőződése, hogy egy vidéki színház akkor lehet csak igazán sikeres, ha mindent el tud játszani: gyermekdarabot, zenés vígjátékot, "komolybulvárt", expresszionista drámát, stúdióelőadást, kortárs tragédiát. Eddig is ez történt Zalaegerszegen, csak az arányokat nem találták el kellőképpen, ezért a nézők - a csökkenő a nézőszám is ezt igazolta - az elmúlt években elpártoltak a színháztól - magyarázta Besenczi Árpád.
   
A társulatnak nyitnia kell a város felé is, erre jó alkalom lehet a színházi utcabál, a nyitott műhely, ahol a közönség kötetlen beszélgetéseken találkozhat a színművészekkel. Más művészeti ágak képviselőinek is lehetőséget kell biztosítani, hogy akár önálló előadással - karácsonyi műsorral, jótékonysági koncerttel - vagy akár egy színházzal közös produkcióban színpadra léphessenek.
   
Besenczi Árpád elmondta, hogy személyesen ismerkedik meg a társulat valamennyi tagjával, amit azért is fontosnak tart, mert voltak feszültséggócok, amelyeket puhítani szeretne.
   
Kiemelte, hogy az első évben nem fog senkit elküldeni, célja, hogy mindenki tehetségének megfelelő szerepet kapjon. Elképzelhető azonban, hogy valaki nem akar majd az új vezetéssel dolgozni - jegyezte meg az igazgató. Hozzáfűzte: akikkel eddig beszélgetett - a személyes ismerkedés a "hangadókkal" kezdődött - úgy tűnik, beállnak a sorba, mert rájönnek, az új vezetés azt szeretné, ha a színház továbbra is jól működne és nem a botrányoktól, hanem az előadásoktól lenne hangos.
   
A jogász végzettségű, Jászai Mari-díjas, többszörös közönség- és nívódíjas művész elmondta: húsz év után váltani akart, új kihívást keresett. Direktori teendői mellett azonban folytatja színészi munkáját is; nyolc főszerepet játszik a fővárosi József Attila Színházban, de Zalaegerszegen is szeretne majd fellépni.
   

Besenczi Árpád február 1. óta vezeti a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat. Bár a pályázók közül Tucsni Andrásnak, a teátrum irodalmi vezetőjének pályázatát támogatta első helyen az előadóművészeti törvény előírásainak megfelelően felállított szakmai bizottság és a társulat is, a közgyűlés végül Besenczi Árpád mellett döntött december közepén.
Az igazgatóválasztásról bővebben IDE KATTINTVA olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!