Új influenza: a nagykanizsai kórházban nem talált szakmai hibát az ÁNTSZ

Nem talált szakmai hibát a nagykanizsai kórházban kezelt influenzás betegek ellátását megvizsgáló Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - közölte a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kedden. A Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester kezelésével összefüggésben indított belső vizsgálat azonban még folyik.

MTI/AP

Bátorfi József az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetétől január 12-én maga kért szakmai vizsgálatot, miután néhány hét alatt négy beteg hunyt el az intézményben influenzafertőzéssel összefüggésben. Az MTI-hez is eljuttatott vizsgálati eredmény kimondja: "szakmai hiba az influenzás betegek ellátásában a nagykanizsai kórházban nem állapítható meg".
   
Az elmúlt két hónapban a Kanizsai Dorottya Kórház ellátási területéről kilencen kerültek az intézménybe H1N1 vírusfertőzés, illetve annak gyanúja miatt. Közülük négy ember meghalt, négyen gyógyultan távozhattak, egy beteg ellátása pedig már nyolc hete folyik az intézmény intenzív osztályán.
   
Ribiczey Pál regionális infektológus szakfőorvos írásos szakmai véleménye szerint a dokumentációk és az orvosok meghallgatása alapján a nagykanizsai kórházban a betegek "korrekt ellátásban részesültek". A vérzéses tüdőgyulladásban elhunyt páciensek esetében is az intenzív osztály "mindvégig magas szintű ellátást biztosított, ahol szakmai kifogás nem emelhető".
   
Az ÁNTSZ vizsgálta Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halála kapcsán is a kórház szakmai munkáját. A sportoló december 15-én került először a sürgősségi osztályra, a szakvélemény szerint itt az ellátás "a szakmai szabályoknak megfelelt", megfelelő kivizsgálás után kezelési javaslattal bocsátották otthonába a beteget.
   
Másnap ismét a sürgősségi osztályra került, ahol az ügyeletes szakorvos a "beteget megvizsgálta és megfelelő lázcsillapításban részesítette". A dokumentáció szerint tüdőgyulladás nem volt megállapítható, így az orvos a beteget terápiás javaslattal, további háziorvosi ellátásra hazaküldte.
   
Az ÁNTSZ szakfőorvosa a jelentésben úgy fogalmazott, az a tény, hogy a sürgősségi osztályról nem került egyből kórházba a beteg, még "nem befolyásolta érdemben a kórlefolyást". A sakkozó ugyanis két nap múlva került  kisebb kiterjedésű tüdőgyulladás miatt a belgyógyászatra, ahol az otthoni terápiát folytatták. Később az intenzív osztályra történő áthelyezés a légzési elégtelenség fokozódása miatt történt, de sajnos más vérzéses tüdőgyulladásos esetekhez hasonlóan már itt sem tudott segíteni a korrekt intenzív terápiás kezelés.
   
Bátorfi József főigazgató az eset kapcsán kedden azt mondta: a Bagonyai Attila kezelésével összefüggésben indított belső vizsgálat még nem zárult le. Az ÁNTSZ ugyan azt állapította meg, hogy a másodszor ügyeletben lévő orvos a sürgősségi osztályon nem követett el szakmai mulasztást, a főigazgató azonban úgy véli, etikai hibát mégis elkövethetett.
   
A Zalai Hírlap kedden arról adott hírt, hogy a decemberben Nagykanizsán, az influenza A vírusának szövődményében elhunyt 38 éves férfi testvére rendőrségi feljelentést tett a kórház ellen. Az intézmény főigazgatója ennek kapcsán az MTI-nek elmondta: hivatalosan erről még nem kaptak értesítést, de a körülmények ismeretéhez hozzátartozik, hogy az elhunytnak nem volt érvényes betegbiztosítása. Volt TAJ-kártyája, de nem volt mögötte befizetés - tette hozzá.
   
Bátorfi József közölte azt is: gyógyulófélben van az az 53 éves tanárnő, akit a H1N1 vírus fertőzése miatt legrégebb óta, nyolc hete kezelnek Nagykanizsán. Az asszony már ki tud ülni az ágyból, jól kommunikál, időnként felfüggeszthető a gépi lélegeztetése, vagyis reménykeltően javul az állapota - fogalmazott a főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!