Temetés gárdistákkal, végül rendőri igazoltatással (fotóval)

Az Új Magyar Gárda egyenruháját viselő személyeket igazoltattak a rendőrök hétfőn délután egy temetést követően Csömödéren. A gárdisták információink szerint az elhunyt hozzátartozói kérésére vettek részt a szertartáson.

zaol.hu


A hétfőn délután történtekről több érintettel, illetve jelenlévővel sikerült szót váltanunk, ám nevének vállalásával szinte senki sem nyilatkozott. Elzárkóztak a hozzátartozók is, mondván: csendben kívánnak gyászolni, ami senki kívülállóra nem tartozik. A faluban kedden többen elmondták,  hogy az elhunyt férfit becsületes és hazafias érzelmű embernek ismerték, aki mindig kiállt a saját igazáért.

- Senkit sem zavart a gárdisták jelenléte  - mondta egy férfi, aki jelen volt a temetésen.  - Azon meglepődtünk, hogy ott voltak, de semmilyen atrocitás vagy rendbontás nem történt. Sorfalat álltak a ravatalozó és a sírhely között,  így rótták le a tiszteletüket a halott emléke előtt.
 
A temetésről ellentmondó információkat hallottunk. Egyesek szerint összesen talán száz fő lehetett jelen, s ebből 12-15 gárdista, mások 250-300 főre becsülték a megjelentek, s 30-ra a gárdisták számát. A szertartáson ugyancsak részt vevő Győrfi Csaba polgármester ez utóbbit erősen túlzónak tartja.

- A temetésen 150-en lehetettünk, ebből talán 15 volt a gárdista  - válaszolta készségesen érdeklődésünkre.  - Egyenruhában voltak, fekete bomberdzsekiben, aminek hátán  egy oroszlán volt látható, a fejfedőjük is egyforma, s mindannyiuknak sál vagy kendő volt a nyakában. Egyikük zászlót is tartott a kezében. A temetés alatt elmondtak egy Wass Albert verset, majd letettek egy koszorút a sírra, s a végén távozni akartak. A rendőrök ekkor igazoltatták őket.

A megkérdezett csömödériek többsége szerint a rendőri intézkedésre talán nem lett volna szükség. Egy férfi elmondta: a rendőrök négy autóval jelentek meg a helyszínen, bezzeg -  tette hozzá nehezményezve  amikor valóban szükség lenne jelenlétükre  például a lakosságot sújtó bűncselekmények idején  akkor nincsenek a közelben. Más azzal érvelt: jogerős bírósági döntéssel a gárdát feloszlatták, az egyenruha nyilvános viselésétől a tagjait eltiltották, ezért jelenlétük nem volt szerencsés.

 - Az elhunyt végakarata volt, hogy vegyünk részt a temetésen  - mondta megkeresésünkre az Új Magyar Gárda megyei kapitánya, Szántó Zoltán, aki személyesen ugyan nem vett részt a szertartáson, de voltak információi a történtekről.  Ez nem egy nyilvános rendezvény volt, hanem egy gyászszertartás, ezért előzetesen sehol nem tettük közzé, s nem is hangoztattuk a jelenlétünket. Megtisztelőnek éreztük, hogy az elhunyt családja megkeresett bennünket.

A szertartást végző pap kérdésünkre annyit mondott el, nem volt tudomása arról, hogy  gárdisták is jelen lesznek a temetésen, majd azt is hozzátette: nem okoztak gondot.

Érdeklődtünk a Zala Megyei Rendőrkapitányságon is, Csizmazia Péter sajtóreferens szűkszavúan annyit közölt : munkatársaik a vonatkozó jogszabályok alapján jártak el.

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy feljelentés vagy bejelentés alapján, netán hivatalból igazoltatták az Új Magyar Gárda egyenruháját viselőket, csupán annyit válaszolt: nem kívánják kommentálni a történteket.


A történtekről a gárda honlapja így ír: „ zalai bajtársaimmal Csömödér községbe indultunk. Lakott ott egy úr, aki utolsó kívánságaként azt kérte szeretteitől, az Új Magyar Gárda legyen ott a temetésén, s kísérje őt utolsó útjára rokonaival, barátaival közösen. .. Mikor a gyászszertartás véget ért, s az emberek és velük mi is sétáltunk a temetőből ki az autóinkhoz, még négy rendőrautó jelent meg. Ezután a szokásos igazoltatás, adatrögzítés.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!