Poligamy: Persze, pánikol a pasim

Mit tesz egy jóképű, harmincas humánértelmiségi, akinek gyönyörű barátnője gyereket vár öt év után, amikor végre van saját lakásuk? Pánikba esik.

Szabó Judit

Tegyük zárójelbe a szaporulati aggódókórus első reakcióját: nahát, ezért fogy a nemzet, mert előbb az önmegvalósítás, aztán jó sok nő/pasi, aztán sok pénz, aztán jézusom, meg kéne állapodni. Pedig...


Napjaink párkapcsolati társasjátékának értelmiségi permutációját vonszolja vászonra, saját bevallása szerint önéletrajzi ihletettséggel Orosz Dénes (32), aki átállt a másik oldalra, kritikusból lett filmrendező. A Melletted című húszperces opusszal melegített, a Poligamy című romkom ezt fejlesztette tovább. Főhőse, András (Csányi Sándorral arcpirítóan tutira ment a rendező), a befutóban lévő forgatókönyvíró, aki egyelőre bűnrossz tévésorozatokat ír. Öt éve együtt él Lillával (Tompos Kátyát már a Valami Amerika 2-ben is szerettük). Lilla bejelenti, hogy terhes, András bepánikol, aztán másnap reggel egy ismeretlen nő mellett ébred. Aki mindennek tetejébe azt állítja: ő Lilla. Majd jön egy újabb nő, aki szintén azt állítja magáról, hogy ő Lilla. És így tovább.

Réti Adrienn, Bánfalvy Eszter, Bartsch Kata, Péterfy Bori, Tenki Réka, Osvárt Andrea, szóval bájos színésznői hölgykoszorú aszszisztál az egyszerű, ám lélektaninak álcázott problémához: mielőtt beüt a babavész, nyavalygó-bizonytalankodó férfiként, „jaj, még nem állok készen drágám” – legalább az abszurd világban – próbáljunk meg megkapni jó sok nőt. Az ötlet – mindennap újra kezdődik az élet – nem eredeti (Idétlen idők), a megoldás prózai, mégis nézhető a mozi. Egyszer. (Erre jó néhány film büszke lenne, már amelyiket egyszer se...)

A kellemes perceket a dialógusok adják, főleg a főhös haverja, Kornél (Mészáros Béla, lásd még a Mellettedben) ad intellektuális humorral megküldött bájt a dolognak, de a lányok is kapnak pár jó szöveget. Péterfy Bori énekesnő-színésznő a legkarakteresebb. Csányinak meg lehetősége támad büntetlenül tesztelni a (színésznői) változatosságot. Ebben el is fárad, olajosan olvadozó tekintete persze a régi.

Rendezőnk Woody Allent tekinti egyik példaképének. Kezdésnek nem rossz, de túl sok filmet már ne nézzen meg tőle. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!