Mire számíthatunk: Változások január elsejétől, amiket jó tudni

Január elseje nemcsak az új év, hanem a változások kezdete is. Mától egész sor új szabály lép életbe. Nem árt tudni, hogy a KRESZ szabályai több ponton módosulnak, az SZJA csökken, a minimálbér nő, csakúgy, mint gázolaj és cigaretta jövedéki adója. A vagyonadó úgy néz ki, marad, viszont a lakásvásárlási illeték csökken. De hogy is van ez? Olvassa el, pontosan mire számíthat.

MTI/AP

Csökken az  SZJA

Mától változnak az szja szabályai: az alsó adókulcs 17 százalékra, a felső pedig 32-re csökken. Az alsó sávhatár ötmillió forintra emelkedik. Megszűnik a magánszemélyek különadója.

2010-től az szja-adókedvezmények a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókiutalás kivételével megszűnnek.     A kormányszóvivő korábbi közlése szerint a vállalkozások munkavállalók után fizetendő járuléka öt százalékponttal csökken, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A vállalkozások különadója is megszűnik.


Emelkedik a jövedéki adó

Emelkedik a jövedéki adó mértéke: január elsejétől 8 százalékkal nő a gázolaj, 8,9 százalékkal pedig a cigaretta jövedéki adója.

A vagyonadó marad, a lakásvásárlási illeték és a távhő áfája csökken
Ebben az évben - ha az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg a törvényt - vagyonadót kell fizetni egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után.

A lakásvásárlási illeték 4 százalékra csökken, ám 4 millió forintig továbbra is csak 2 százalékos mértékű illetéket kell fizetni.
Januártól a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs alá kerül a távhő.


Több marad a zsebben?

A minimálbér 73.500 forintra nő. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló havi garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 89.500 forint lesz. A minimálbér esetében ez 2,8 százalékos, a garantált minimálbér esetében pedig 2,3 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.

A közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket saját kérésükre kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni legfeljebb a gyermek hároméves koráig.
2010-től azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, csak az egyikük lehet jogosult rendelkezésre állási támogatásra (rát).    

4,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj, elindul a nyugdíjprémium rendszere, és januártól folytatódik a nyugdíjkorrekciós program is. Január elsejétől megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt.


Nagyobb lesz a szigor


Szigorodik a büntető törvénykönyv: a pénzbüntetés kiszabható legalacsonyabb összege 3 ezer forintról 75 ezerre, legmagasabb összege pedig 10.800.000 forintról 108 millió forintra emelkedik; létrejön a központi szabálysértési nyilvántartás, amelynek célja, hogy nyilvántartsa a tettesek szabálysértési előéletét.
Január 1-jétől a 20 ezer forintot meg nem haladó tulajdon elleni szabálysértések ügyében nemcsak a jegyzőhöz, hanem a rendőrséghez is lehet fordulni, ahol a felderítés érdekében a "halaszthatatlan cselekményeket" el kell végezni, és a bejelentést fel kell venni.     A kormányszóvivő korábban szólt arról is, hogy megerősödik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, törvényi erőre emelkedik a banki magatartási kódex egy-egy passzusa, és szigorodnak a gyorskölcsönök felvételének lehetőségei.    

2010 első napjától rendelet szigorítja az autóbontók működési feltételeit. A járművek bontásához január elsejétől a közlekedési hatóság által kiállított bontási engedély - bontási átvételi igazolás - lesz szükséges.

Amit az autósoknak tudni érdemes

A módosítás egyebek között pontosítja a rendszámhasználat szabályait. A KRESZ eddig csupán azt írta elő, hogy a járműnek rendelkeznie kell hatósági jelzéssel. A továbbiakban kimondja azt is, hogy a rendszámot jól látható helyen és módon kell a járművön elhelyezni, meglétét és állapotát indulás előtt ellenőrizni kell.
A módosítást az érintett hatóságok kezdeményezték a rendszám nélküli közlekedés visszaszorítása érdekében - idézte fel a tárca, amely szerint az azonosíthatóság szabálykövető magatartásra készteti a járművezetőket. Hozzátették: az ellenőrizhetőség mellett a hatósági jelzés a biztonságos közlekedés alapfeltételeit is garantálja. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendszám és közterület-használati engedély nélküli, mellékutakon tárolt járműveket a korábbi 30 helyett már 10 nap után elszállíthatják a tulajdonos költségére.

Változás az is, hogy a 3.500 kilogramm megengedett össztömegig egységesülnek a sebességhatárok. A tárca emlékeztetett: korábban a 2.500 kilogramm fölötti járművekre már alacsonyabb sebességhatárok vonatkoztak. A módosítással 3.500 kilogrammig a 130-110-90-50 sebességkorlátozás érvényes. Az egységesítést a tárca azzal indokolta, hogy az ekkora járművek konstrukciós sajátosságai, teljesítménymutatói már megegyeznek, így a különbségtétel a továbbiakban nem indokolt. Az egységesítés csökkenti a sebességkülönbség okozta forgalmi kockázatokat, például a balesetveszélyt, illetve az előzési nehézségeket.

Újdonság az is, hogy megszűnik a számszerűsített sebességkorlátozás a vasúti átjárókban. A lakott területen legfeljebb 30, lakott területen kívül legfeljebb 40 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást általánosabb megfogalmazás váltja fel. A jogszabály ezen túl fokozott óvatosságra figyelmezteti az autósokat. Ahol a pontos sebességkorlátozás változatlanul szükséges - például nehezen belátható vasúti kereszteződésekben -, ott ez tábla kihelyezésével megoldható.
A módosítás pontosítja a leállósáv használatának szabályait is. Tételesen rögzíti azokat a kivételes eseteket, amelyekben egy jármű a leállósávon haladhat, megállhat vagy várakozhat. Ilyen például a műszaki meghibásodás vagy mentés, forgalomellenőrzés, útfenntartás vagy úttisztítás. A leállósávot a használatára jogosultaknak is a lehető legkorábban el kell hagyniuk. A pontosítás a szabálytalan leállósáv használat visszaszorítását célozza - írta a tárca.

A jogszabályváltozással új táblák is megjelennek, a "Környezetvédelmi övezet (zóna)" jelzés alkalmazásával a sűrűn lakott területeken korlátozható a környezetet szennyező gépjárművek közlekedése - közölte a minisztérium. Hozzátették: az Európában számos helyen alkalmazott "Torlódás" táblával a ráfutásos balesetek előzhetők meg a nagy forgalmú utakon, autópályákon és ezek városi bevezető szakaszain. Utóbbit változtatható jelzésképű táblán megjelenítve a valós forgalmi helyzetnek megfelelően késztetheti lassításra, az útvonal megváltoztatására, letérésre az autósokat. A különböző fényviszonyok és időjárási körülmények között egyaránt jól látható információs táblák széles körű elterjedése érdekében rögzít a KRESZ-módosítás új szabályokat, feltételeket alkalmazásukkal kapcsolatban is.

A jövőre és Január 1-jétől csak akkor fizetik ki a biztosítók a gépjárműkárok helyreállításához szükséges költségek bruttó összegét, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a munkálatok megnevezését, anyagköltségét, munkadíját és a fizetendő áfát.


A  jövőre és rászorulókra is gondolnak

Elindul a bölcsődei férőhelybővítési program - a kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást -, 15 százalékkal emelkedik a bölcsődei normatíva, és létrejön a családi gyermekfelügyelet intézménye. Idén már a 7. osztályos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek.
2010 januárjától 200 roma diplomás kezdheti meg határozatlan idejű munkaviszonyát a közigazgatás különböző szintjein.     A kormány ígéretei szerint 2010 januárja és 2014 márciusa között Magyarország ötszáz cigánytelepe közül százat számolnak fel.


Nincs életjáradék
Idén már nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését - például doppingolás miatt lefolytatott eljárás eredményeként - később elveszíti.


És még:

Péntektől a közfeladatot ellátó személyek közé tartoznak a gáz- és villanyóra-leolvasók.

Hatályba lép az élettársi kapcsolatok nyilvántartását létrehozó törvény is.

Az október közepe óta hatályos, az építőiparban jelentős problémákat okozó lánctartozások megfékezését célzó "Biztos kéz" programot január elseje után egy további lépéssel terjesztik ki. Így a 2010-ben meginduló közbeszerzési eljárásokban az építési beruházások esetében már kötelező lesz alkalmazni az építtetői fedezetkezelőt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!