KRESZ-változások 2010-ben XII.

Január 1-jétől 60 ponton változtak a közúti közlekedés szabályai. A módosítások fő célja a biztonság javítása, a védtelen közlekedők, a gyalogosok, a kerékpárosok védelme. A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági üzletágának szakembereivel készített sorozatunk utolsó részében folytatjuk a fontosabb változások magyarázatát.

zaol.hu

A  rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője - az üzemben tartó értesítése mellett és költségére - elszállítással eltávolíthatja azt a járművet, amely
a) a 15. § (9) bekezdés szerinti kiegészítő táblával ellátott, megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alá eső területen szabálytalanul várakozik,
b) a 37. § (4) bekezdésében, továbbá a 40. Ý (1)(2) és (5) bekezdésében, valamint a (8) bekezdésének b) és c) pontjában meghatározott megállási tilalom megszegésével, vagy a rendelkezésekben meghatározott megállási feltételek figyelmen kívül hagyásával várakozik,
c) kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik,
d) a mozgáskorlátozottak gépkocsijai részére fenntartott, jelzőtáblával (1. és 2. ábra) vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul  várakozik.
A jármű elszállításáról a közterület-felügyeletnek, illetve az út kezelőjének a rendőrséget is értesítenie kell.   A módosítás lényege, hogy ezentúl a közterület-felügyelet is elszállíttathatja a szabálytalanul várakozó vagy szabálytalanul tárolt járműveket. De erről kötelező értesítenie az üzemben tartót és a rendőrséget is. 


KRESZ-módosítás 25. §
Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt,  főútvonalon tilos, mellékútvonalon közterület-használati engedély nélkül  legfeljebb 10 napig szabad tárolni.
Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője  a tulajdonos költségére eltávolíthatja. A korábbi szabály ebben az esetben 30 napot engedélyezett, az ilyen gépjármű tulajdonosának tehát figyelnie kell  az időtartam csökkenésére, mert a gépkocsi elszállíttatása mellett a hatóság meg is bünteti.

Folyamatosan bővülő rovatunkat ide kattintva olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!