Így ünnepelték a magyar kultúra napját Zalában

A magyar kultúra ünnepén megyeszerte áldoztak idejükből a zalaiak arra, hogy részt vegyenek a színvonalas rendezvényeken. Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban, Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban, Keszthelyen a Balaton Színházban tartották a városi ünnepségeket.

Zalai Hírlap

Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban délután négy órától az irodalomé volt a főszerep, hiszen Péntek Imre és Szemes Péter bemutatta a Pannon Tükör című 15 esztendős kulturális folyóirat ezévi januári számát, majd a zalai születésű Szálinger Balázs költő új kötetéről, az M1/M7 címet viselő könyvről esett szó a szerző jelenlétében.

A költészeti percek után nemzeti nagyjainkról készült tablókiállítás nyílt az egerszegi  színház nézőtéri büféjében, majd pár perc múlva az emeleti előtérbe helyeződtek át az események, itt a Vitrin képzőművészeti egyesület gyűjteményes tárlatát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Gyutai Csaba, a megyeszékhely alpolgármestere. A színház színpadán ekkor már készülődtek a szereplők az ünnepi gálaestre, melyet természetesen a Himnusz dallami nyitottak, méghozzá a Liszt-iskola kórusának előadásában. Az ünnepi gondolatokat ifj. Horváth Károly Pro Urbe díjas népzenésztől hallhatta a közönség. A szónok a magyar népdalgyűjtés történetére helyezte a hangsúlyt, megvillantva a zalaiak számára fontos és kedves mozzanatokat. A gálaest első blokkja Vajda József  népdalgyűjtő előtt is tisztelgett a népdalválogatással. Ezután került sor a város által alapított  kultúra mecénása díj átadására,  melyet ezévben Petánovics Károly vállalkozó nyert el, aki fogalomnak számító kávézójában számos tárlatnak  adott helyt. Az estet a Kutyakölykök néptáncformáció előadása zárta.

Nagykanizsán idén a Honvéd Kaszinó adott otthont a városi ünnepségnek, ám még mielőtt sor került volna az irodalmi, zenei összeállításra, a képzőművészeté volt a főszerep. Pénteken nyílt meg a fafaragó szakkör új kiállítása, mely az egykori kiskanizsai tanár, Popellár Jenő emlékének adózott. Balogh László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke megnyitójában úgy fogalmazott: a fafaragás nem csak ügyeskezűeknek való alkotó és művészi tevékenység, de még a borúra hajlóknak is örömet tud varázsolni.

A kiállítást követően a városi ünnepségre került sor, ahol elsőként Marton István polgármetser köszöntötte az egybegyűlteket. A Bazsó Adrienn által szerkesztett műsor ezúttal történelmi keretbe foglalta a magyarság fontos himnuszait, prózát, verset és  éneket egyaránt.
 
Keszthelyen az ünnepségen került sor a Pro Cultura Keszthely díj átadására a Balaton Színházban. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében az intézmények kulturális tevékenységének szükségességéről szólt, mely a globalizációval szemben a nemzeti hagyományok ápolását is jelenti. Idén a számtalan kiváló muzsikust kinevelt Festetics György Zeneiskola kapta a város legnagyobb kulturális elismerését, melyet Ruzsics Ferenc polgármester és Csótár András, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke adott át Bánhidai Tamás igazgatónak. A rendezvényt a Söndörgő Együttes és Herczku Ágnes koncertje zárta

ELISMERÉS AZ ALKOTÓTÁBORÉRT

Doctor Honoris Causa tiszteletbeli doktor címmel tüntette ki a Nemzetközi Tudományos és Művészeti Akadémia Takács Ferdinánd cserszegtomaji festőművészt, a magyar kultúra napja alkalmával. A rangos elismerést Budapesten dr. Perlaki László akadémikus, a művészeti akadémia és a professzori világtanács elnöke adta át. A méltatásban elhangzott: a kitüntetett a 18 éve működő cserszegtomaji Szabad Művészet Alkotótábor létrehozásával példa értékű nemzetközi műhelyt teremtett.

Szerzők: Arany Horváth Zsuzsa, Temesi Hilda, Pásztor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!