Felgyújtotta munkahelyét, hogy leplezze: milliókat sikkasztott

Sikkasztásért, rongálásért, lopásért börtönre ítélték a zalaegerszegi Procomp volt könyvelőjét, aki 2007. október 5-én hajnalban felgyújtotta munkahelyét.

MTI

Mernyei Zsuzsanna (57) segítségül hívta a gyújtogatáshoz rokonát, Farkas Gábort (34), akivel Bozsoki utcai épületben 20 liter benzint locsolták szét. Négy helyen csaptak fel a lángok, amelyek a tűzoltók gyors kiérkezése ellenére 24 millió forint kárt okoztak. A gyújtogatás eredeti céljának leplezésére pár számítástechnikai eszközt vittek magukkal, ugyanis nem a lopni akart az asszony, hanem az évek során felhalmozott hiányt eltüntetni.

Mernyei Zsuzsanna az eset után rövid időn belül önként jelentkezett a rendőrségen és tett beismerő vallomást. Ebből kitűnt, sok millió forintot sikkasztott el és ennek leplezését szolgálta volna a betörés, gyújtogatás, ha sikerült volna a nyomokat eltüntetni.  16 millió forintról számolt be.
 
Az asszony 1992-től dolgozott a cégnél és intézte a gazdasági ügyeket, könyvelt, adóbevallást készített, kezelte a pénztárat. Tíz évvel később megismerkedett egy férfival, élettársi kapcsolatba kerültek. Őt, illetve annak építőipari vállalkozását segített ki 16 millió forinttal, tagi kölcsönként. Mint bevallotta, 2003 őszén 2004 tavaszán tucatnyi alkalommal csapolta meg a kasszát, ám a pénzt nem kapta vissza, s hamarosan a férfi is eltűnt az életéből. 
 
A cégnél 2007-ben zajló tulajdonosi változások miatt rájött, hogy a hiányt nem tudja tovább leplezni és le fog bukni, ezért szánta el magát az elkeseredett tettre.
 
A gyújtogatást követő vizsgálat azonban az általa bevallottnál jóval nagyobb hiányt mutatott ki. A pénztáregyenleg szerint 17,775 millióval nem tudott elszámolni. Emellett azonban további súlyos milliók is hiányoztak. Vádolták azzal is, hogy fiktív számlázással okozott 2003-2004-ben 32,6 milliós kárt.
 
Ha mindenről nem is, de jelentős tételekre tudott Mernyei Zsuzsanna magyarázattal szolgálni, méghozzá a könyvelésben nem szerepeltett bizonylatok formájában Ezekből kitűnt, hogy például 2005-ben fél éven keresztül szinte minden dolgozó részesült bérkülönbözeti juttatásban. A cég vezetés tagjai esetében a bérpapírokon feltüntetett összegeket jóval meghaladó, 150 ezer és 1 millió forintot elérő pénzeket vettek fel  például 2006 júliusában. Ezekre a feketén kifizetett pénzekre az érintettek ebben az eljárásban először nem emlékeztek, illetve tagadták, hogy az átviteli elismervényeket aláírták volna.
 
Azóta másik eljárásban a cég ügyvezetőjét, Simon Zoltánt a számviteli szabálytalanságok miatt pénzbüntetésre ítélték. Számos dolgozó - ügyvezetői utasításra - önrevízió keretében módosította 2005-re vonatkozó adóbevallását. Ezek a fejlemények a volt könyvelő elleni perben is nyomatékkal szerepeltek. Valószínűsíthetővé vált, hogy a hiány jelentős részét valóban nem lehet a terhére róni, hanem a szabálytalan kifizetések eredményeként keletkezett, ezeket leplezték a fiktív számlázások, a pénztár meghamisítása.

Mindezek alapján a városi bíróság Mernyei Zsuzsannát 2 év 4 hónap börtönre ítélte és kötelezte a terhére rótt 17,775 millió forint kár megtérítésére volt munkaadója számára. Farkas Gábor büntetése 1 év 10 hónap börtön, végrehajtásában 4 esztendőre felfüggesztve. A bűnügyi költségek mellett meg kell fizetniük közösen még közel 4,6 millió forintot a Procomp-nak.

 Az ítélet nem jogerős. Farkas Gábor tudomásul vette, de a többi érintett három nap gondolkodási időt tartott fenn.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

A jogerős lezárás után kérnek kártérítést

Felgyújtott iroda, elsikkasztott milliók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!