Balatoni halat kaptak a rászorulók

Csaknem kilencszáz kilogramm halat adományozott a nyírkátai rászoruló családoknak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium; a korábban a Balatonból lehalászott, feldolgozott halakat hétfőn osztották szét a településen.

MTI

A helyi általános iskola minden tanulója kapott egy kétkilós csomagot, a maradékot pedig a helyiek között osztják szét - mondta az MTI-nek Haraszthy László, a tárca természetvédelmi szakállamtitkára, aki maga is részt vett az osztásban. Közlése szerint a karitatív akció célja, hogy felhívják a figyelmet arra: vannak olyan települések, amelyek segítségre szorulnak.

"Mi tettünk egy lépést, s azt várjuk, hogy mások is tegyenek hasonlókat" - fűzte hozzá.    

A nyírkátai szállítmány annak a 25 tonnányi, csaknem 10 millió forint értékű, Balatonból kifogott, nem őshonos halakból álló adománynak a része, amellyel a zöldtárca a rászorulókat segíti. Országosan eddig csaknem 2 tonnát osztottak szét; a halakat a szociális otthonok és szeretetotthonok lakóihoz, idősekhez, nagycsaládosokhoz juttatták el, a további adományok elszállítását pedig folyamatosan végzik.     A kétezer lakosú szabolcsi településen mintegy 640, többségében hátrányos helyzetű család él, számukra sokszor a segélyek jelentik az egyetlen megélhetési forrást. Az egyik országos napilap korábban azt közölte, hogy Nyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszert juttatott el a faluba. A cikk szerint a helyi önkormányzat szeptember óta nem vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szoruló emberek rendelkezésre állási támogatását.

Jenei Sándor polgármester az MTI kérdésére azt közölte: az önkormányzat egyetlen esetben sem tartotta vissza a segélyeket, minden hónapban megkapták járandóságaikat a segélyezettek, a kifizetések viszont - finanszírozási nehézségek miatt - többször napokat csúsztak.     A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községbe tavaly nyáron érkezett először mintegy 22 tonna, 6,5 millió forint értékű élelmiszeradomány, majd karácsonykor egy uniós segélyprogram keretében kapott 16 mázsa tésztát és 80 mázsa lisztet a település. A polgármester közlése szerint az élelmiszereket a következő hetekben osztják szét a családok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!