Sztrájk nem, csak sorban állás volt a postán

Sorban állás volt, a sztrájk viszont elmaradt kedden a zalai postákon, megyénkben ugyanis egyetlen dolgozó sem csatlakozott a Kézbesítők Szakszervezete által határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetéshez.

Szalabán Attila

 - A 36 ezer postai alkalmazottból mindössze 134-en csatlakoztak a sztrájkhoz. Nyugat-Dunántúlon valamivel több mint tízen nem vették fel a munkát, Zala megyében azonban minden kézbesítő dolgozott - tudtuk meg a Magyar Posta Zrt. szóvivőjétől, Tomecskó Tamástól. - Országos támogatottság híján tehát nem volt fennakadás a szolgáltatásokban sem.

Mivel a Magyar Posta jogalap nélkülinek tartja a keddi munkabeszüntetést, bírósághoz fordul, amely várhatóan öt napon belül dönt az ügyben, tette hozzá a cég szóvivője.

A december 22-étől határozatlan időre meghirdetett sztrájkot a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete kezdeményezte azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből.     

A Kézbesítők Szakszervezete azért küzd, hogy az üdülők és a budapesti Krisztina körúti Postapalota, illetőleg a Szugló utcai székház elidegenítéséből származó bevételből részesüljenek a dolgozók.

Noha a meghirdetett munkabeszüntetés sehol nem okozott komolyabb fennakadást, többen is jelezték szerkesztőségünkben, hogy néhány megyeszékhelyi postán hosszú sorok kígyóztak az ablakok előtt, és nem csak kedden.


- A postatörvény előírja - reagált Tomecskó Tamás , hogy az átlagos várakozási idő a legforgalmasabb napszakban sem haladhatja meg a 15 percet. Igaz, arra sem vagyunk büszkék, ha valakinek 10 percet kell várnia, ez azonban nem igényel központi beavatkozást, a problémát a posta vezetőjének helyben kell orvosolnia. Ilyenkor ünnepek előtt persze többen keresik fel a postahivatalokat, mert az sms és e-mail térnyerése ellenére azért még ma is sokan adják fel ott jókívánságaikat.

- Nehéz megbecsülni, hogy alakul a karácsonyi és újévi üdvözletek száma, a képeslapot ugyanis egyre többen borítékolják be - mondja a szóvivő. - Az azonban biztos, hogy ma is sokan tisztelik meg szeretteiket azzal, hogy időt és energiát szánnak a köszöntésre, arról nem is beszélve, hogy egy képeslap mindig sokkal személyesebb, mint egy e-mail vagy egy sms. A sárga csekk pedig ma is a legnépszerűbb számlakiegyenlítési mód. Évente 280 millió darabot fizetnek be így az emberek, több mint 3000 milliárd forint értékben. A növekedés pedig folyamatos, igaz, idén kissé lelassult az üteme. Ez, magyarázta Tomecskó Tamás, a válság hatására kialakult fizetési nehézségeknek tudható be, azaz hogy az ügyfelek egy része görgeti maga előtt a közüzemi tartozásokat. A sárga csekkek azonban kint vannak, s bár ez idáig nem kerültek be a postai forgalomba, továbbra is kiegyenlítésre várnak...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!