Szilveszteri készülődés: Megadjuk a módját a búcsúnak!

Készülünk az óév búcsúztatására. Sokan szerdán szerezték be a virslit és a pezsgőt szilveszterre, s a tűzijátékos standoknál is megfordultak a vevők. Voltak, akik a szokásosnál óvatosabban költekeztek, mások a válság ellenére megadják a módját az ünneplésnek.

Zalai Hírlap


Leparkolni sem volt könnyű szerda délelőtt a legnagyobb zalaegerszegi bevásárlóközpontok előtt,  annyian vásároltak. Kifelé menet pedig jó néhányan útba ejtették a tűzijátékos standot.
 -Jó a forgalom - jelentette ki a  tűzijátékot forgalmazó  Horváth Tibor. -  A tavalyihoz  képest van némi visszaesés, annyiban, hogy inkább  az olcsóbb  terméket viszik, de így sem panaszkodhatunk. Most is vannak, akik megveszik  a harmincezer forintos tűzijátékot.  A magyar ember ilyen, válságban is megadja  a módját az ünneplésnek.

A standokat  nem csak a vevők keresték fel. Az APEH-től kezdve a fogyasztóvédelmi hatóságon át a munkaügyi felügyelőségig minden hatóság képviselője megjelent.
- Rendben találtak mindent - jelezte  Horváth Tibor, majd  felhívta a figyelmet, hogy  a tűzijátékot a használati utasításnak megfelelően kell fellőni, így nem történhet baleset.


A bevásárlás során pezsgővel is felszerelkeztek a szilveszterre készülődők. Sokan a legolcsóbbat választották, de a tehetősebbek több ezret is költhettek egy palackra, s biopezsgőt is vehettek.  
A belvárosi Csipke ABC-ben viszont nem fogyott  az ital a várakozásoknak megfelelően.
- Karácsony előtt jobban vitték  a pezsgőt - említette Lévai Ferenc üzletvezető. - Bizonyára az időjárás is közrejátszik ebben:   akkor a hóesés miatt nem vették elő az autót az emberek, nem mentek ki a  bevásárlóközpontokba. Még bízunk az év utolsó napjában és a törzsvásárlóinkban, akik  fontosnak tartják, hogy magyar tulajdonú üzletben vásároljanak.
Lévai Ferenc elmondta: pezsgőből legtöbben az édeset viszik. Bár  szárazat fogyasztani  elegánsabb dolognak számít, azt nem szeretik annyian.


Nagykanizsán a Vásárcsarnokban  hosszú sorokban álltak a vevők, hogy virslihez, malacpecsenyéhez,  kocsonyahúshoz jussanak. A pult mögött az eladók, mint a mérgezett egerek futkároztak, s a "Mit adhatok?", "Köszönjük a vásárlást!", "Boldog új évet kívánunk!" hármast ismételgették.
- Inkább a juhbeles virsliből vigyen, komolyan mondom, még nem evett ilyen finomat - győzködte az  eladó az  egyik vásárlót, aki nem sokat teketóriázott, kért néhány párat csemegéből.

- Az elmúlt pár napban  nem volt érzékelhető a  gazdasági válság, az emberek valósággal  lerohantak minket, ráadásul a többség a minőségi terméket vásárolja - osztotta meg tapasztalatait Balazsin István. - Malacból és kocsonyahúsból több száz kilót adtunk el a napokban, a virslit már nem is számoljuk.
A  hentesbolt tulajdonosa elárulta: összességében nem volt olyan jó az év, mint a tavalyi, de ez várható  volt a gazdasági válság tükrében.


- Odahaza szilveszterezünk a barátainkkal, így jövünk ki a legolcsóbban - mondta Czotter János és felesége, miközben letették szatyraikat, hogy fújjanak egyet.  - Vettünk malachúst, egy kis májat, kocsonyát is főzünk, s természetesen  a virsli sem maradhat ki a menüből. Pontosan nem tudom, hogy mennyit költöttünk az ételre és az italra, de van egy olyan  érzésem, hogy  átléptük  a 20 ezer forintos határt.

- Ma már nem akartam lejönni a paicra, a virslit és a malacot megvettem korábban, de a bóléhoz kell még egy kis gyümölcs - hadarta el egy fiatalasszony, és eltűnt a tömegben.

A  trombitaárusnál is nagy volt a nyüzsgés, a kisgyerekes családok - ha kerülni akarták a hisztit - kénytelenek voltak venni valamilyen jelmezt, világító, sípoló csecse-becsét vagy   konfettit, hogy legyen mit szétszórni a bőséges szilveszteri vacsora után.


Amiről  még érdemes gondoskodni  szilveszter előtt, az nem más, mint egy  nyugtató a kutyának (ha van eb a háznál), mert a durrogtatást nem bírják az állatok, megijednek és elszöknek az égzengés elől.
- Minden kutya fél a petárdától. El kell zárni őket,  vagy nyugtatót adni nekik, de arra figyeljünk, hogy ha a szert beadtuk, tarsuk melegen, takarjuk be a kutyánkat  - mondta  Füzi Ildikó, a zalaegerszegi állatmenhely telepvezetője.
A menhely és a gyepmesteri telep karanténja is zsúfolásig tele van  jelenleg, nem lesz könnyű újabb kutyákat befogadni. Éppen azért arra kérik a lakosságot, hogy az elkóborolt és a talált ebekről egyaránt értesítsék a menhelyet  (január elsején délelőtt fogadni tudják a hívásokat), így talán azonnal összehozhatják  a gazdát  a megtalálóval, s nem kell a menhelyre bevinni a kutyusokat. Célszerű a  kutyára bilétát is tenni - a gazdi elérhetőségével.



Szerzők: Benedek Bálint, Pásztor András, Szabó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!