Nem kell Boba és Ukk között vonatról buszra átszállni - de meddig?

Pénteken 18 órától ismét megindulhat a vonatközlekedés a Boba és Ukk közötti vonalszakaszon ahol pályaépítés és vasúti villamosítás miatt július 3-a óta volt vágányzár, vonatpótló autóbuszokkal szállították az utasokat.

MTI/AP

A pénteki műszaki átadást követően egyelőre csak a tehervonatok közlekedhetnek, a személyforgalom december 13-án vasárnap 0 órától, az új vasúti menetrend életbe lépésének időpontjától indulhat meg - mondta el pénteken Danka Lajos, a MÁV területi igazgatója.

Hozzátette: a villamosítással még csak részben készültek el, ezért februárban és márciusban ismét vágányzár lesz.
A szakasz felújítása várhatóan 2010 júniusára készül el, addig óránkénti 100 kilométeres sebességgel haladhatnak a korszerűsítésnek köszönhetően egyébként már 120 kilométeres sebességre alkalmas pályán.
   
Danka Lajos elmondta azt is:  A Boba - Zalaegerszeg - Bajánsenye vonalszakasz része az V. Páneurópai vasúti korridornak, amely Hodos és Záhony között vezet át Magyarországon, teremt vasúti kapcsolatot  Magyarország és Szlovénia között.
   
Az úgynevezett "szlovén vasútvonalon" 2001-ben indult meg a forgalom, amely azonban szükségessé tette a Zalalövő - Zalaegerszeg - Boba vonalszakasz átépítését is.
   
A vonal egyes részein új pályát építettek, vagy a meglévő rehabilitációját végezték el, valamint a távközlő- és biztosítóberendezéseket cserélték modernebbre, illetve a teljes vasútvonal villamosítását végzik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!