Ünnepelt a borlovagrend

Új, állandó és tiszteletbeli tagokat is avatott szombaton délelőtt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, mely a keszthelyi Festetics kastélyban tartotta ünnepi közgyűlését.

Péter Gyöngyi

Dr. Pálfi Dénes ceremóniamester köszöntőjét követően a jelenlévők egyperces néma felállással tisztelegtek a nemrég elhunyt tagok emlékérre, majd dr. Bakonyi Károly, a szervezet elnöke szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva az összetartozás fontosságát. Dr. Czoma László a kastély igazgatója, a rend alapító tagja ezt követően utalva a szlovén-magyar kormányülésre is, úgy fogalmazott: örül, hogy Szlovéniából is érkeztek vendégek a rendezvényre. Hozzátette, a borlovagrend büszke lehet az elmúlt tíz esztendőben végzett munkára.


Az ülés szakmai részében Fehér Mária mezőgazdasági szaktanácsadó, a lendvai Szőlő és Gyümölcstermelő Egyesület elnöke időszerű kérdésekről tartott előadást. A szlovéniai helyzetet elemezve hangsúlyozta: ahogy Magyarországon, náluk is problémát okoz, hogy számos országból érkezik bor, mégpedig annyira olcsón, hogy a helyi gazdák nem tudnak versenyezni az árakkal. Kritikaként fogalmazta meg, hogy az eu-s csatlakozás előtt azt ígérték, hogy a befogadó piac nyitott lesz, ám ez nem egészen így alakult.

Az ülés befejező részében hat új állandó és két tiszteletbeli tagot avatott a szervezet. A választottaknak korabeli borászati eszközöket kellett felismerniük, majd magukra ölthették a rend egyenköpenyét.

- A família szőlészettel foglalkozott, én azonban más, építészeti pályát választottam. Az idő múltával azonban rájöttem, hogy kötődöm a szőlészethez és borászathoz. Termelek, borászkodom, s zsűrizek is – mondta a keszthelyi Pásti Mária, akit szombaton avattak a rend tagjává.

A rendezvény végén megáldották az idei borokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!