Újjáépítették Kanizsa legendás várának kastélyát

Megéled a középkor: két fiatal szakember rendkívül élethűen "építette" újjá Kanizsa legendás várának kastélyát. Igaz, csak virtuálisan, ám a remekmű kívülről-belülről is megszemlélhető, illetve bejárható, egy mozgóképes anyag, afféle vártúra-dokumentumfilm segítségével.

zaol.hu

A virtuális erődítmény alkotóit a véletlen hozta össze. A nagykanizsai születésű, jelenleg Tatabányán élő Vörös Gábor 2 évvel ezelőtt írta történelem szakdolgozatát, melynek témájául szülővárosa várát, s annak legendás kapitányát, Thury Györgyöt választotta. Kissé homályos, ám nagy jelentőségű szegmense ez a város históriájának, melyről az itt élők sem tudnak túl sokat, a várról pedig még annyit sem, hiszen azt 90 évnyi török uralmat követően a Habsburgok tették a földdel egyenlővé 1702-ben.

Az alapfalak még ott rejtőznek a felszín alatt, építőkövei pedig több városi középület alkotórészeivé lettek. Szinte tálcán kínálta magát az ötlet: ma már minden rekonstruálható számítógéppel, miért pont Kanizsa vára maradna ki a sorból?

Vörös Gábor egyik régi, a háromdimenziós grafikához értő barátját kérte fel segítségül, aki nem vállalta ugyan, de figyelmébe ajánlotta a fővárosi, történelem-rajz szakos Szabó Norbertet, aki érdekesnek és izgalmasnak találta a feladatot. Ő lett végül az ügy "operatív felelőse". Szerepe nem volt új számára: számos animációs film készítésénél működött már közre, például a Macskafogók című rajzfilm egyes háttereit is ő jegyzi.

- Nagy lelkesedéssel fogtunk neki mindketten a megvalósításnak, de mivel csak munka mellett tudtunk foglalkozni vele, lassan haladtunk -  magyarázta. - Főleg, hogy rengeteg kutatást is kellett végeznünk ahhoz, hogy valóban eredeti formájában készíthessük el a várfalakon belül elhelyezkedő kastélyt. Csak nemrég végeztünk a munkával, megszületett az az egy perces film, amely, mint egy bédekker mutatja be nemcsak kívülről, hanem belülről is a várkastélyt. Néhány kanizsai ismerősünknek meg is mutattuk ezt, mindannyiuk tetszését elnyerte, s arra biztattak minket, hogy ne hagyjuk abba, mert amit csinálunk, fontos lehet a városnak. -

Szabó Norbert elmondta: nem pusztán az érdeklődés, hanem magasztosabb cél is mozgatta őket, jelesül, arra voltak kíváncsiak, vajon hogyan lehet ötvözni a történelmet a képzőművészeti alkotótevékenységgel?

- Azért választottuk a háromdimenziós technológiát, mert ennek révén élethű ábrázolások készíthetők - magyarázta Szabó Norbert. - Gábor összegyűjtötte a várral kapcsolatos rendelkezésre álló forrásokat, egykorú rajzokat, én pedig a megjelenítéssel foglalkoztam. Leginkább Méri Istvánnak az ásatásról készült tanulmányára támaszkodtunk, ebben találtuk a legtöbb konkrétumot a vár adataira vonatkozóan.

Vörös Gábor jelezte: szeretnék folytatni a munkát, annál is inkább, mert a történelem vizuális rekonstruálása hazánkban még gyerekcipőben jár, pedig óriási lehetőségek rejlenek benne, hiszen verbális információk válnak érzékletessé általa. Mint elmondta, szeretnék megrajzolni a középső, úgynevezett huszárvárat, s a gigantikus külső várfalat is - ehhez azonban szükségük lenne támogatókra. Ha ilyent, vagy ilyeneket találnak, olyan oktatófilm készülhetne Kanizsa váráról, amely nemcsak vizuálisan mutatná be az egykori erősséget, hanem narrátor segítségével történeti szempontból is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!