Minisztériumi tájékoztató a GE Hungary Zrt-nek nyújtott támogatásról

A General Electric (GE) Hungary Zrt. első körben csökkentett idejű foglalkoztatáshoz kért 5 havi bérkiegészítést 7.784 főt érintően, 1 milliárd 234 millió forint összegben, és összesen 8.471 fő munkavállaló munkahelyének megtartását vállalta.

zaol.hu

Mindezt a a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) sajtótitkársága közölte hétfőn.

A GE a "Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű központi munkaerő-piaci program támogatására ez év február 10-én nyújtott be programtervet közvetlenül a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz (FSZH).
A szakképzettséggel rendelkező, pályakezdő álláskeresők munkatapasztalat-szerzésének, és a létszámleépítések megelőzése érdekében a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet megjelenését követően a cég a támogatási igényét a rendelet ismeretében pontosította, amely így 1 milliárd  91 millió forintra változott. A GE programtervét a szakértői bizottság megtárgyalta, a kért  támogatást pedig javasolta. Ezt a szociális és munkaügyi miniszter május 19-én jóváhagyta.
   
A munkahelymegőrző támogatás biztosítása a teljes Consumer and Industrial - kereskedelmi és ipari, vagyis gyártási tevékenységet - Üzletágat érintette (a fényforrásgyártás is ide tartozik). Az ide tartozó gyáregységek Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Vácon, Ózdon, Hajdúböszörményben, Kisvárdán és Budapesten működnek.


 A GE időközben tájékoztatta az FSZH-t arról, hogy megrendelés állományuk váratlan növekedése miatt az eredetileg kért 5 havi támogatást nem tudják igénybe venni. Ezért kérik a támogatási idő 3 hónapra történő csökkentését: így a 7.784 főt érintően támogatási összeg 654 millió forintra csökkent 8.471 munkavállaló megtartása mellett.
   
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és a GE ezt követően idén június 26-án kötött hatósági szerződést, amely április 5. és október 4. közötti időszakra vonatkozik. A GE részére ez év szeptember 1-jén benyújtott elszámolás alapján végül 184 millió forintot fizettek ki az április 5. és únius 30. közötti időszakra. A júliusra, illetve a megelőző hónapokra szóló korrekciós összegként további 2,3 millió Ft támogatás elszámolása történt meg, ennek átutalására november 3-án kerül sor.
   
A megítélt támogatásból ténylegesen 186,6 millió forintot fizettek ki, 467,6 millió forintot pedig nem használtak fel. A cég a munkahelymegőrző támogatásra megkötött hatósági szerződésben vállalt kötelezettségét teljesítette a szaktárca állásfoglalása szerint.
   
A GE vezetése már korábban felvette a kapcsolatot a kormány illetékes szerveivel. Az előzetes egyeztetéseket követően október 28-án, a munkavállalói képviselők és a dolgozók tájékoztatásával párhuzamosan  a kormányzatot is tájékoztatták az átszervezési szándék bejelentéséről.
   
A vállalat folytatja a tárgyalást a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal. Az illetékes kormányzati szervek (MeH, SZMM, NFGM) és a cég november első hetében - az elkövetkező egy évre vonatkozó - közös feladat - és ütemtervet állít össze. Ennek segítségével kívánnak felkészülni a tervezett átszervezés várható hatásainak komplex kezelésére - tartalmazza az SZMM összegzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!