Szlovéniában rendeletileg akarják korlátozni az állami cégek vezetőinek fizetését

A szlovén gazdasági miniszter jogszabály útján, tartósan korlátozni akarja az állami vállalatok vezetőinek fizetését, miután a januárban kezdeményezett "önkéntes" bérkorlátozás csak részleges eredményeket hozott.

zaol.hu

A szlovén balközép kormány januárban azt javasolta "önkéntes" korlátozásnak, hogy a legfelső vezetők fizetése legföljebb ötszöröse legyen az illető ágazatban kifizetett átlagbérnek. Most várhatóan ezt tennék meg a kötelező szabályozás alapjának is. Matej Lahovnik gazdasági miniszter javaslatát támogatja Borut Pahor miniszterelnök is, a válságos időkre és különösen az állami cégek veszteségeire, illetve állami kisegítésére tekintettel, jelentette pénteken az APA hírügynökség Ljubljanából. A jogszabály várhatóan kormányrendelet formájában fog megjelenni.

A Dnevnik napilapban nemrég megjelent ranglistából kiderült, hogy a legjobban fizetett vállalatvezető tavaly a Primorje építővállalat vezérigazgatója, Dusan Crnigoj volt, havi 64 700 eurós bruttó keresettel, ez százszorosa a cégénél fizetett átlagbérnek. Ennél is nagyobb felzúdulást keltett, hogy a ranglistán előkelő helyen szerepeltek állami tulajdonú vagy állami többségű cégek vezetői is, például a veszteséges szlovén államvasutaké, a Telekom Slovenijeé vagy a Luka Koper kikötőüzemeltetőé: havi több mint 20 ezer eurós bruttó jövedelmük legalább tízszerese volt beosztottaik átlagos keresetének.

Forrás: MTI/APA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!