Megroppantaná Nagykanizsa költségvetését a GE leépítése

Megroppantaná Nagykanizsa költségvetését, ha a General Electric (GE) jelentősen visszafejlesztené tevékenységét a városban - közölte Marton István polgármester kedden.

MTI

Az MSZP helyi vezetősége hétfőn felkérte a párt közgyűlési frakcióját, hogy kezdeményezze soron kívüli testületi ülés összehívását, mert "a város legnagyobb munkáltatójánál a piaci körülmények átrendeződése miatt nagy számú munkavállalói leépítés valósul meg két éven belül". Az MTI-hez eljuttatott közleményben Lelkó Tamás, a szocialisták városi alelnöke azt is megfogalmazta, hogy a város életére minden téren kiható leépítés miatt tájékozódni kell az adóbevételek radikális csökkenésének hatásáról, az intézmények finanszírozásának fenntarthatóságáról és a munkahelyteremtési lehetőségekről.

Marton István - 2006-ban a Fidesz frakció támogatásával megválasztott - polgármester kedden azt mondta az MTI-nek, hogy konkrét megkeresést még nem kapott az MSZP-től a soron kívüli ülés összehívására. Október 29-én egyébként soros ülését tartja majd a város közgyűlése, tehát csak ezt követően kerülhetne sor rendkívüli közgyűlésre.

A polgármester kérdésre elmondta: a GE évek óta a legnagyobb adófizetője a városnak, ezért ha elmaradna a tőlük származó helyi iparűzési adó, az megroppantaná a város költségvetését. Pontos összeget nem kívánt közölni arról, hogy az évente a városban befolyó mintegy 3 milliárd forint iparűzési adóból mekkora összeg származik a GE-től, csupán annyit közölt, hogy többszörösét fizeti a sorban utána következő cégnél.

Az MTI más forrásból úgy értesült: a fényforrásgyár fizeti a város kasszájába a nagykanizsai iparűzési adó mintegy harmadát. Emellett a GE-nek ez a legnagyobb magyarországi gyára, amelynek foglalkoztatottsági adatairól nincsenek pontos számok, de munkaerő-piaci információk szerint az elmúlt évek több száz főt érintő leépítései után is legalább 3 ezer embernek ad munkát a városban.

A GE szakszervezetei még augusztus végén hozták nyilvánosságra, hogy tárgyalásokat kezdtek a magyarországi fényforrásgyártás jövőjéről a cég Consumer & Industrial üzletág globális vezetésének képviselőivel. A szakszervezetek megfogalmazták azt a félelmüket, hogy az amerikai világcég esetleg a teljes magyarországi fényforrásgyártását megszünteti, ezért a múlt héten munkásgyűléseken és demonstrációk keretében is tiltakoztak munkahelyeik megszűnése ellen.

A GE akkori közlése szerint a társaság Magyarországon különböző üzletágaiban jelenleg összesen 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, de az érintett üzletággal kapcsolatos tervezett magyarországi lépéseinek kidolgozása még nem fejeződött be, a folyamat várhatóan néhány héten belül zárul le.

Ezek is érdekelhetik