Gyermekkori játszópajtások harca a korrupció ellen... (újságírói jegyzet)

Antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök.

MTI

A korrupció megcsúfítja és megrontja a demokrácia működését, lényegesen gátolja Magyarország fejlődését, és rombolja a közbizalmat is. Létezik olyan jelentés, amely szerint a hazai közbeszerzések döntő többségében jelen van a korrupció - mondta a kormányfő. Íme, eljött hát a megvilágosodás napja, tudtam, hogy egyszer elérkezik ez is, szinte látom, ahogy a kormánytagok agyában kigyúlt, s halványan pislákolt a fény, aztán körülnézve döbbent arccal konstatálták: emberek, itten bizony, korrupció van.

Nekünk, egyszerű földi halandóknak nem kell semmiféle jelentés, de még isteni szikra sem ahhoz, hogy tudjuk, észrevegyük: valakik a rendszerváltás óta folyamatosan lenyúlják az országot. Sőt, azzal is tisztában vagyunk, kik  öltönyben járnak, pulpitusról szoktak szónokolni, s négy évenként ígéretekkel bombázzák az embereket. Bármilyen hihetetlennek tűnik, mi itt lent mindannyian (a tanár, a zöldséges, az utcaseprő, de még a buszsofőr is) látjuk, hogy nemcsak felsőbb, hanem helyi szinteken is működik a mutyi, pártállástól függetlenül. Csak aki nem akarja, az nem veszi észre, hogyan nyernek el beruházásokat haverok, családtagok, ismerősök, sógorok, hogyan kerülnek hozzáértés nélkül jól fizető állásokba, posztokra a helyi tótumfaktumhoz közel álló, lojális pártkatonák. Örvendetes, hogy a jelenség némi fáziskéséssel feltűnt a kormánynak is, az már kevésbé, hogy a probléma kezelésére csak látszatintézkedést hoz. 

A  csomag egyik javaslata szerint a közbeszerzést kiíró szervezet kötelezővé teheti majd a pályázók számára az átláthatósági megállapodást, amely biztosítja az adatok nyilvánosságát. Tessék mondani, most akkor tehet, vagy KELL tennie? Mert, ha nem kötelező, vajon miért tenné? Meg egyáltalán: attól, hogy az egyes eljárások résztvevői, azok adatai nyilvánossá válnak, miért csökkenne a korrupció?

Az ugyanis bizonyára nem szerepel majd az adatok között, hogy ki, kinek volt a gyermekkori játszópajtása...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!