GE jövő: rövidesen egyeztetnek a magyarországi cégének működéséről

ZH - Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a tervek szerint jövő keddi ülésén egyeztet a General Electric (GE) vezetőivel és a szakszervezetekkel a magyarországi érdekeltség működéséről - mondta Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke a testület keddi ülése után.

zaol.hu

Gúr Nándor tájékoztatása szerint a testület át kívánja tekinteni a GE keretein belül zajló folyamatokat. A politikus emlékeztetett, hogy vannak olyan termékek, amelyek 2013-tól Európában nem gyárthatók és forgalmazhatók, így a várható változások foglalkoztatási és üzleti hatásairól szeretne a bizottság tájékozódni.

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság hétfőn kétszer ülésezett, a tanácskozásra meghívták a GE regionális elnök-vezérigazgatóját, Philip Marshallt, aki levélben értesítette Gúr Nándort, hogy egyéb programjai miatt nem tud részt venni az ülésen. A levélben a GE regionális vezetője leszögezi: "...üzletágunk folyamatosan egyeztet a munkavállalói érdekképviseletekkel a GE Lighting magyarországi működésével kapcsolatos kérdésekről, vállalatunk terveiről. Döntés nem született, a következő néhány hétben nem is várható".

A GE szakszervezetei még augusztus végén hozták nyilvánosságra, hogy tárgyalásokat kezdtek a magyarországi fényforrásgyártás jövőjéről a General Electric (GE) Consumer and Industrial globális vezetésének képviselői, valamint a GE Hungary Zrt. szakszervezeteinek képviselői.

A szakszervezetek korábbi közlése szerint a magyarországi fényforrásgyártás feltételezett megszűnésében szerepe lehet az Európai Unió szeptember 1-jén hatályba lépett rendeletének, amely a hagyományos izzók forgalomba hozatalát fokozatosan megtiltja. A változó piaci körülmények ismeretében, illetve tudomást szerezve arról, hogy a GE felülvizsgálja fényforrás-üzletágát, a GE Hungary Zrt. szakszervezetei megfogalmazták azt félelmüket, hogy az amerikai világcég esetleg a teljes magyarországi fényforrásgyártását megszünteti.

A GE korábbi tájékoztatása szerint a társaság Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 14.500 munkavállalót foglalkoztat. Ezen belül a Consumer & Industrial budapesti regionális központjában, nyolc gyárában - a két budapesti mellett, Vác, Ózd, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kisvárda -  és európai technológiai központjában 9500 dolgozót alkalmaz.

Forrás: MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!