Diákokat aláztak meg Zalában: vádemelést javasol a rendőrség

Négy fiatalkorú fiú és egy fiatal felnőtt nő ellen javasol vádemelést a rendőrség a még márciusban napvilágot látott, zalaegerszegi diákok megalázását és bántalmazását bemutató videofelvételekkel kapcsolatban.

zaol.hu

Több internetes oldalra március elején, néhány napos különbséggel két videofelvétel is felkerült zalaegerszegi diákok megalázásáról és bántalmazásáról. Mindkét felvétel januárban, valószínűleg ugyanazon a napon készült mobiltelefonnal, az egyiket a zalaegerszegi vasútállomáson, a másikat pedig az egyik helyi középiskolában rögzítették, szereplői nagyrészt azonosak.
   
Az elsőként nyilvánosságra került képsorokon a fiatalok többször megütnek, fejbe rúgnak és leköpnek, de más módon is megaláznak egy mindezt szinte mozdulatlanul tűrő, védekezésre lehetőséget sem kapó fiút. A felvételt az a fiatal nő készítette, akinek csak a hangját és az utasításait hallani, de mindvégig látható két középiskolás korú fiú és az áldozatuk.
   
A néhány nappal később megjelent, osztályteremben rögzített videón az látható, hogy egy fiút több diáktársa vesz körbe, s kezdetben egymást biztatva ütlegelik őt. Később akad köztük olyan, aki csillapítani próbálja a védekezni nem tudó fiú ellen legfenyegetőbben fellépő társát.
   
A rendőrség márciusban azt közölte, hogy a két esetet egyesítve több fiatal ellen indítottak büntetőeljárást.
   
Salamon Róbert alezredes pénteken elmondta: a zalaegerszegi rendőrkapitányságon a napokban lezárult nyomozás eredményeként négy fiatalkorú fiú és egy fiatal felnőtt nő ellen javasolnak vádemelést az ügyészségnek. A fiatalokat egyenként több bűncselekménnyel is meggyanúsították, így csoportosan elkövetett garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete, kényszerítés és könnyű testi sértés is szerepel a vádra javasolt megállapítások között.
   
A sajtóügyeletes hozzátette, hogy nemcsak a két, bántalmazásokról és megalázásokról készült felvételt, hanem egy harmadik ügyet is egyesítettek a nyomozás során, miután ebben is részben azonos volt az elkövetők köre. A fiatalok ugyanis a múlt év októberében elloptak, majd eladtak egy mobiltelefont, ezzel összefüggésben hármuk ellen kisebb értékre elkövetett sikkasztás miatt is vádemelést javasolnak a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!