A hideg beköszöntével szükség van a tüzelőre - mégis nő a gáz ára?

ZH - Az elmúlt napok változékony időjárása egyértelművé tette, hogy végleg beköszöntött az ősz, s vele megérkezett a fűtési időszak is. Közben a hírek arról szólnak, hogy a kormány szándéka szerint a gáz árának kompenzációja fokozatosan csökken. Ugyan az áremelést ezúttal elkerültük, hosszú távon azonban mégis a növekedéssel kell számolni.

Horváth Viktória

Megnőtt az igény a tűzifa iránt

A gáz első számú alternatíváját az ország legerdősültebb megyéjében ma a fa jelenti. A tüzelő előállítására vállalkozások alakultak, de - főleg faluhelyen - egyéb módon is szert tehetünk a kellő mennyiségű tűzifára. Az erdészet a legtöbb helyen ugyanis lehetőséget biztosít az úgynevezett ágfa összeszedésére, ily’ módon pedig a tényleges ár akár töredékéért is beszerezhető a téli időszakra szükséges mennyiség.

Hermán Ferenc a faházát már teljesen telerakta, de a családi háza udvarán is halomban áll a téli tüzelő. A Lentiszombathelyen élő férfi a rendelkezésére álló mennyiséget saját maga szedte össze, még márciusban. Azóta a tüzelőnek való kiszáradt, kazánérett lett. Szükség is volt rá, hiszen az elmúlt napok kifejezetten hideg időjárása miatt Hermánék már a hét elejétől fogva folyamatosan fűtenek.  

- Az erdészet minden éven lehetőséget biztosít arra, hogy az úgynevezett ágfát az ember összeszedje - mondja a férfi. - Ezért egy viszonylag kedvező árat számolnak fel, illetve el kell végezni bizonyos feladatokat, magyarul ki kell takarítani az erdőt. Aki valóban úgy viszonyul ehhez a lehetőséghez, az néhány nap alatt akár egy teljes szezonra valót össze tud szedni.
A férfi konkrét árról nem beszél, de annyit hozzátesz, a fuvarköltség többe került, mint amit a fáért fizetett. A felfűrészelést és a hasogatást már saját maguk oldják meg, így valóban olcsón jutnak hozzá a tüzelőhöz. Hermánék amúgy négyen laknak egy családi házban, ha úgy kellene megvásárolniuk a fát, százezer forint alatt nem jönnének ki egy szezon alatt. Azzal, hogy saját maguk szedik össze, ennek a töredékét fizetik. A férfi szerint éppen emiatt sokan élnek ezzel a lehetőséggel, így a mellette lakó Pál Gyula is.

- Két évig biztosan nem lesz gondom a meleggel - folytatja a szomszéd. - A probléma csak az, hogy egyre kevesebb a lehetőség, hiszen ma már az ágfát is felaprítják, s egyenesen viszik az erőműbe vagy pelletet készítenek belőle. Márpedig a fára szükség lesz, hiszen a gáz ára az elmúlt években folyamatosan emelkedett, s egyre inkább azt hallani, hogy a készletek fogyóban vannak. Arra is gondolni kell, hogy mi lesz akkor, ha az oroszok végleg elzárják a csapokat.

Az ölfától a kályhakész tüzelőig

A téli tüzelő összeszedésére nincs mindenkinek lehetősége, de a tűzifa árusítására ma már vállalkozások szakosodtak. Dolgoznak fakitermelő brigádok, amelyek ölfát árusítanak, de olyan cégek is, amelyek kályhakész állapotban kínálják a tüzelőt. Mindkettőnek van előnye, előbbinek az árfekvése a kedvezőbb, ám azzal még jócskán akad dolga a vevőnek, az üzemi körülmények között előállított kálykakész állapotú tüzelő ára viszont borsosabb.

- Elsősorban a külföldi piacra termelőnk, főleg Olaszországba, amely a kapacitásunk mintegy nyolcvan százalékát fedi le - mondja a Lovásziban található vállalkozás egyik tulajdonosa, Süle Béla. - A fennmaradó hányad az osztrák, szlovén és magyar piacra kerül. Egy köbméter kályhakész tűzifa ára 20 ezer forint, ám ezzel már semmi egyéb teendője nincs a vevőnek, mint a tűzre rakás. Egy nagyobb, körülbelül 150 négyzetméteres, központi fűtéses lakás felfűtéséhez egy szezonban a kazán és a radiátorok minőségétől függően körülbelül nyolc köbméterre van szükség, a cserépkályha ennél körülbelül két köbméterrel többet emészt fel. Egy kisebb lakás esetében természetesen a tűzifa mennyisége is arányosan csökken.
A lovászi vállalkozás tölgyet, bükköt, gyertyánt és akácot egyaránt kínál a vásárlóinak, valamennyi minőségi, első osztályú áru. A feldolgozandó rönköt részben a Zalaerdő Zrt.-től vásárolják, részben haszonbérletbe vett erdőből származik az alapanyag.

Kovácsék egyéb lehetőség híján ugyancsak vásárolják a tűzifát. Évente 10-15 köbmétert, ami rendszerint el is fogy, hála a vegyes tüzelésű kazánnak. A családfő szerint még így is olcsóbban jönnek ki, mintha gázzal fűtenének.
- A gáznak nincs olyan fűtőértéke, mint a fának - szögezi le rögtön. - A családban vannak idősebbek is, miattuk napközben is muszáj melegnek lennie idehaza. Ha csak gázzal kellene biztosítanom a 22-23 fokos minimum hőmérsékletet, a havi számlám biztosan elérné a 35-40 ezer forintot.


Rövid időn belül jelentősen emelkedik a gáz ára

A világpiacon az októberi körülbelül tíz százalékos csökkenést követően rövid időn belül újra emelkedhet a földgáz ára, de a forint erősödése egyelőre mérsékelheti a belföldi árat - vélik a szakértők. A 2010-es esztendőre néhány, mindössze egy-két százalékosra prognosztizált emelkedés ugyanis nem számottevő, ezért a forintárfolyam ingadozása sokkal inkább meghatározhatja az árakat. A magyar fogyasztók ráadásul július elsejétől köbméterenként 4 forint 30 fillér úgynevezett kiegyenlítő elemet is fizetnek a gázdíjban, ami szintén tompíthatja az esetleges áremelést. A világpiaci előrejelzések szerint jövőre még nem, de 2011-től 2015-ig folyamatos és jelentős áremelkedésre kell számítani. Az energiapiac alakulását a környezetvédelem is meghatározhatja, a klímavédelem miatt az európai gáztermelés drasztikus mértékben, 320 milliárd köbméterről 130 milliárdra eshet vissza. Ezzel szemben a világ többi hét termelési régiójának mindegyike növeli majd földgáztermelését, szakértői vélemények szerint a legnagyobb emelkedés Ázsiában várható, 2015-ben már Kína és India lehet a két legnagyobb gázkitermelő ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!