A hosszú élet titka? - A mai fiatalok túl sokat esznek, isznak...

Nagykanizsa - Szemüveg nélkül olvas, kilométeres távokat tesz meg gyalogosan, a napot pedig (fittyet hányva a fitneszguruk intelmeinek) egy stampedli édességgel, s nagy karéj zsíros kenyérrel nyitja Leveli Pál - aki a héten múlt 100 éves.

zaol.hu

Pali bácsi Nagykanizsa palini városrészében, 1949-ben épített takaros házában lakik legfiatalabb fiával és menyével. Az öregúr (aki hat gyermeket nevelt fel) még túl a századikon is kimegy reggel a kertbe, hogy a fa alól összeszedje a hullott körtét, s maga fattyazza, kötözi, kapálja a bejárat előtti kis szőlőlugasát. Kedvenc itala a vörösboros kóla, legkedvesebb étele pedig a tejbedara. Ettől függetlenül persze, minden mást is megeszik, bár a húst nem nagyon szereti. De akár ételről, akár italról van szó, szerinte a legfontosabb a mértékletesség. Lehet, hogy ez a hosszú élet titka?

- A mai fiatalok túl sokat és sokfélét isznak, ez a baj - summázza tapasztalatait Pali bácsi, aki világéletében a mezőgazdaságban dolgozott, előbb egy uraságnál, aztán a termelőszövetkezetben. - Én soha nem züllöttem, nem is volt rá idő, mert hajnali háromkor már etetni kellett az állatokat, s csak este tíz körül kerültünk ágyba. Nyaralni se voltunk soha, egyszer jutottunk el a téeszben Hévízre a feleségemmel. De nem is hiányzott a mulatság, kellett a pénz, mert sokkal fontosabb volt, hogy felneveljük a gyerekeket.

Pali bácsi szerint elengedhetetlen a folyamatos munka is, vagy legalábbis a mozgás. Ha esik, ha fúj, minden nap elsétál (bot nélkül!) a körülbelül egy kilométerre lakó lányához - útközben mindig akad csodálója.

- Fél hatkor kelek, nem bírok feküdni. Behozom a Zalát, s elolvasom az előző napi történéseket. Szerencsére, még jól látom a betűket, kell a rossebnek a szemüveg... 



Pali bácsi 100 évesen is szemüveg nélkül olvas

Fotó: Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!